błąd P2032 - czujnikiem w filtrze spalin DPF
Dzień dobry wszystkim, szanowni koledzy potrzebuję pomocy/wskazówki dotyczącej takiego problemu: posiadam Forda Kugę II 2.0 TDCi Duratorq 150KM, rok 2015 (przebieg ok 138tyś.), jakiś czas temu jadąc drogą szybkiego ruchu włączyła się kontrolka check engine. Diagnostyka komputerowa pokazała błąd P2032 - obwód czujnika temperatury spalin, niski sygnał – bank 1 czujnik 2 (napięcie zasilania zbyt wysokie). Błąd wykasowałem, jakiś czas jeździłem, krótkie odcinki po parę kilometrów głównie po mieście i wszystko było ok.
I znowu po wyjechaniu na drogę szybkiego ruchu po paru kilometrach szybszej jazdy check się zapalił, a po sprawdzeniu wyskoczył ten sam błąd. Przypuszczam, że jest uszkodzony czujnik i myślę, że dałbym radę sam go wymienić tylko nie wiem który to jest i tu prośba do szanownych kolegów o pomoc. W dpf – ie są trzy czujniki : przed dpf, w dpf (wkręcony tak trochę za połową filtra) i trzeci za filtrem wkręcony w rurę wydechową. Dwa pierwsze są w osłonce niebieskiej (jeden ma przewód krótszy drugi dłuższy) a ten wkręcony w rurę, najdłuższy jest w osłonce czarnej. Chyba, że to nie wina czujnika i jest inna przyczyna błędu więc również będę wdzięczny za poradę. Dodam jeszcze, że samochód sprawuje się normalnie, nie dymi, nie „muli” odpala bez problemu, obroty ma stałe. Szukałem na forum podobnego tematu, znalazłem chyba ze trzy posty ale niestety nie do końca były podobne do mojego problemu. Przepraszam za przydługi teks ale chciałem opisać wszystko w miarę dokładnie i z góry dziękuje za wszystkie porady i sugestie.
|