Cytat:
Akurat wczoraj zrobiłem taki test, więc chętnie się podzielę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
Temperatura wg wskazań na conversie -15.
Trasa ok. 50 km. Przejechałem ją w trybie diagnostycznym.
Wnioski nie są może jakieś super nowe ale wygląda to tak jak na załącznikach.
1. jak temperatura silnika (pewnie z czujnika temp. oleju pobierana) ma 50 stopni, to wychylenie wskazówki temperatury w zasadzie nie występuje. Nawet nie ma czym dmuchać do kabiny jeszcze, żeby było ciepło
2. Na ostatniej fotce widać, że jak już pozornie jest całkiem ciepły silnik (wskazówka niby OK) to temperatura realnie jest ok. 70-73 stopnie.
Max temperatura w czasie całej jazdy do 78 stopni. Po włączeniu ogrzewania na maxa spadało na 72-73. Wtedy od razu wskazówka temperatury spadała ze środka skali na 1/4.
|
Witam
koledzy czytam i czytam i dalej nie wiem, czy to normalne albo co do naprawy?
Tak jak koledzy danielr i jvc - zauważyłem że u mnie też temperatura pokazywana przez komputer jest zaniżona o 15st.
Załączam znalezione w necie zdjęcie które ma tak samo, i załączam swoje, gdzie dopiero po aktualizacji convers zaczęła wyświetlać się na ekranie temperatura silnika zaczęło mnie interesować (wcześniej tylko zbyt mało wychylająca się wskazówka temperatury).
Jak widać u mnie na zdjęciu - temperatura w garaży 12st, a silnika -3....
Sprawdzałem w test convers i też pokazuje -3.
A zachowanie jest nastepujące: wchodzę do auta i po przekręceniu kluczyka temperatura jest taka jak otoczenia -12st i co chwila spada o -1st aż staje na różnicy -15st od tej właściwej.
Jakiś czujnik temperatury czy tylko może gdzieś nie łączyć?
Błędów nie pokazuje żadnych..