1.6 TDCI nie odpala, prosi o wciśnięcie sprzęgła
Cześć!
Jestem w posiadaniu Mondeo 2015 1.6 TDCi.
Auto nie chce odpalić (Keyless) mimo wciśniętego sprzęgła. Pierwsza myśl - uszkodzony przełącznik przy pedale sprzęgła, więc wtyczkę zwarłem na krótko, ale dalej nie odpalał. To co istotne, nawet na wyłączonym silniku i wygaszonych zegarach, wciśnięcie sprzęgła sygnalizowane jest zieloną diodą na przycisku IGINITION, konkluzja - sprawny.
Po podłączeniu FORSCAN-a sprawdziłem wszystkie parametry dotyczące pedału sprzęgła. CPP w % działa bez zarzutu i jest zgodne z pozycją pedału, natomiast napięcie czujnika stoi w pozycji 0. CPP_TOP zmienia status zależnie od wciśnięcia (wciśnięty-TAK/nie wciśnięty-NIE). CPP_BOT nie zmienia swojego stanu (ciągle NIE).
Sądziłem, że może to być*wina czujnika na pompie sprzęgła, dlatego wymieniłem pompę z czujnikiem na nową, oryginalną FORD-a, co nie wyeliminowało problemu.
Sfrustrowany faktem niemożności odpalenia auta, wykonałem tymczasowy zapłon montując dodatkowy przekaźnik do rozrusznika. Działa bez zarzutu i auto odpala, a w dodatku działają tempomat, podpowiedzi zmiany biegów, asystent wzniesienia. Start/Stop zgasi silnik, ale już go nie uruchomi przy wciśnięciu sprzęgła.
Czy ktoś z was miał styczność z takim problemem lub wie, co może być przyczyną tej awarii?
|