Temat: [Focus 1998-2004] Nie działająca klimatyzacja
View Single Post
Stary 01-03-2021, 15:46   #4
kluska123244
ford::advanced

Model: mondeo mk3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Nie działająca klimatyzacja

ja w focus mk1 klimę robiłem sobie sam a nabijałem takim zestawem z allegro specjalny wężyk a gazy pół na pół R260 i R600a po 200 gram każdego.

Klimę rozebrałem kompletnie bo po spuszczeniu gazu i wyjęciu dyszy rozprężnej która jest przy podszybiu okazało się że było pełno opiłków i mimo że klimatyzacja mi działała a rurka robiła się zimna nawet bardzo to było to zbyt słabe aby chłodzić.

Wypłukałem wszystkie rurki i chłodnicę klimy benzyną ekstrakcyjną pod ciśnieniem takim ręcznym opryskiwaczem 5L i zamówiłem używany kompresor. Zalałem go 180ml olejem PAG46 i przykręciłem. Zestaw uszczelek nowy z allegro 7zł komplet i najważniejsze wszystkie uszczelki posmarowałem smarem sylikonowym i tak się robi ! tylko nie robią tego w serwisach bo nie zarobią na kliencie jak będzie za szczelne !

Osuszacza nie musisz wymieniać bo to bzdura, rozbierałeś kiedyś taki osuszacz ? w środku jest saszetka od butów taka z granulkami tylko że w materiałowym woreczkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. cały sekret osuszacza wystarczy dobrze próżnię zrobić na 40 min agregatem od lodówki.

Jak masz mało czynnika wypuść go albo jedź na odessanie i później mniej zapłacisz przy nabijaniu. sprawdź czy dysza rozprężna nie jest zapchana opiłkami jak jest to płukanie układu i drugi kompresor.

Rób klimę sam bo w tak starym aucie jest to nie opłacalne samo płukanie układu kosztuje tyle co połowa wartości auta. Złożyć możesz sam a na nabicie do serwisu
kluska123244 jest offline   Odpowiedź z Cytatem