wymiana akumulatora a WEBASTO
Witam serdecznie, mam pewien problem z webasto w Mondi MK5 2015 2.0 TDCI.
Autko kupiłem 2 tygodnie temu. Po godzinie zabawy wszystkimi bajerami w środku nadszedl czas na przetestowanie webasto, które mam odpalane na pilota. Niestety nie odpaliło się a po uruchomieniu auta wyskoczyła informacja mniej więcej << Ogrzewanie postojowe nie uruchomiło się, zbyt niski stan naładowanai baterii >> a więc geniueszem i inżynierem nie trzeba być, ale domyślić się, że chodzi o rozładowany akumulator. Tutaj też warto nadmienić, że funkcja START - STOP równiez nie działała. Po wymianie aku na VARTA 70AH 750A AGM (oczywiście wybór aku w Forscan oraz reset BMS zrobiony ) - funkcja START STOP zaczęła działać i webasto również. Niestety mój entuzjazm nie trwał długo. Na następny dzień rano ( gdzie auto stało na dworze przy -2C mrozu ) odpaliłem z kluczyka webasto aby mieć autko rozgrzane przed drogą do pracy. Wchodzę a tam zimno :O i po wlaczeniu auta znowu wyskaczyła informacja o niskim stanie akumulatora.
Postanowiłem więc zaczęrpnąc odrobinę wiedzy na grupie MK5 POLSKA na FB. Jeden z uzytkowników napisał, że lepiej w kodzie zmienić akumulator niż z łatwiejszego sposobu - wyboru z listy, bo to nie zawsze działa jak powinno. Tak też zrobiłem. Jak sie nie myle jest to wiersz 726-04-1. Po przejechaniu paru km i odstawieniu auta ( od 18 do 22 godziny ) odpalilem webasto ponownie i zaczęło działać. No niestety znowu po dzisiejszej nocy, gdy chciałem go odpalić - wyskoczyła znowu informacja o niskim stanie aku. I pytanie CO ROBIĆ drodzy forumowicze ? A może jest uwalony nowy akumulator ?
|