View Single Post
Stary 03-03-2021, 18:49   #8
milas1983
ford::amateur

Imię: mariusz
Model: mondeo
Silnik: 1.6
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Komunikat usterka silnika - usterka wspomagania i nierozpoznany klyczyk

A więc dzisiaj zabrałem się za pomiar na wtyczkach ecu, podłączyłem akumulator włączyłem zapłon i pojawiły się wcześniej wspomniane błędy ale dzisiaj dodatkowo włączyło się wspomaganie, pompka działała może przez 30 sekund i się wylaczyla komunikujac to znowu " usterka wspomagania ". Przy pomiarze napięcia na wtyczce x03 na pin 4 była masa (GDN) na pin 41 nie było +12v i wydaje mi się że że te miejsce było puste no i pin 19 też nie było +12v ale podczas pomiaru włączyło się webasto. Nie mając pojęcia co się dzieje szybko odlaczylem akumulator. Podłączyłem wszystkie wtyczki do ecu, podłączyłem akumulator i włączyłem zapłon i WSZYSTKO DZIAŁA. Silnik odpala, wykasowalem błędy (były chyba wszystkie możliwe błędy) Po ponownym odpaleniu silnika wyskoczyly tylko błędy B1C99, U0001, B119F, B11A3 lampy, antena GPS i zyroskop.
I dalej nie wiem co było przyczyną problemów. Jutro wszystko zabezpiecze sprawdzana wcześniej wiazke i zamontuje nadkole. Może przyczyna jest jakiś zimny lut w ecu??
milas1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem