Cytat:
|
Myślę, że było tak:
Kolega kupił mapy za 1/3 ceny, będąc przekonanym, że kupuje towar oryginalny. Myślał, że jest farciarzem, a handlarz głupcem. Kiedy otrzymał przesyłkę zrozumiał, że kupił piracką wersję map. Zrozumiał jak bardzo się mylił. Sumienie i wrodzona uczciwość nakazała mu zwrot map do nieuczciwego sprzedawcy. Na wszelki wypadek jednak zrobił kopię map dla siebie, tylko z czystej ciekawości, chciał sobie porównać z oryginalnymi mapami jak bardzo handlarz oszust go oszukał.
Ot i cała historyja.
|
Brawo :-). Co za dogłębne studium analityczno-psychologiczne :-). Mówię zupełnie bez urazy. Szczerze, zawodowo zajmuje się zarządzaniem i doradztwem, więc wiem jakie są marże, przebitki cenowe w bardzo wielu przypadkach. Myślałem, że ktoś sprzedaje po prostu bez kolosalnej marży ASO. Jak dostałem to mapa była dobrze podrobiona, naklejka idealna, że praktycznie nie do odróżnienia. Ale nie byłem pewny, czy pirat nie był tak bezczelny (nic mnie już nie zdziwi), że pozmieniał daty tylko i mapy 2020 sprzedawał jako 2021. Sprawdziłem kilka czasów przejazdu w oryginalnej mapie 2020 i piracie 2021. Ponieważ nie było różnic nabrałem podejrzeń. Tym bardziej, że w pliku info było, że to V10 czyli wersja z 2020 a ciężar MB mapy też nie wzrósł. Kupiłem oryginał z rabatem w ASO i co? Okazuje się, że nawet oryginał ma ten błąd i pisze V10 zamiast V11 (bo poziom jakości usługi i produktów już dawno osiągnął dno i szoruje dalej, ktoś "zapomniał" zmienić cyferkę w opisie). Koniec końców okazało się, że to są te same mapy. I doskonale rozumiem, że ktoś nie chce kupować nowej mapy za 400 zł, bo co dostaje w zamian? Mimo wielu nowych odcinków oddanych w PL w mapie 2021 praktycznie nic nie doszło, nawet koło S3 na trasie Wrocław - Jelenia Góra dalej jadę po polu jak w oryginale 2020. Wiem mapy na 2021 są mniej więcej z 06.2020, ale....
A propos marż. Kupiłem ostatnio na alle kierunkowskazy dynamic LED do mojego mk4- pływające za 239 zł. Totalny no name i szajs taki, że po zdjęciu taśmy ochronnej plastic już się porysował! Sprowadzają to z alli za 30 zł i sprzedają za 239. Ale żeby było ciekawiej, to ten sam produkt sprzedają za 239 lub 259 lub 279 zł. A nóż widelec ktoś kupi jeszcze te najdroższe :-)??? Zgłosiłem do alle i co? Napisali cenę ustala sprzedawca.. a klient...
pozdrawiam wszystkich serdecznie