Przy odpalaniu auto gaśnie 1,8 TDCi
Witajcie
Jestem tu nowy ale musze poprosić was o radę.
Pacjent to Ford Fucus 1.8 TDCi przebieg 220 tys. km.
Objawy, podczas odpalania zdarza się sytuacja że auto gaśnie. Rozrusznik kręci silnik załapuje i po około sekundzie gaśnie. Próbując odpalić go ponownie sytuacja się powtarza nieważnie ile bym kręcił załapuje na chwilę i gaśnie. Dopiero gdy zostawię go na około 15 min w spokoju i spróbuje go ponownie zapalić zazwyczaj odpala. Gdy silnik pracuje nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Dodam też że ten problem występuje nie regularnie (1 lub 2 razy w tygodniu) i zazwyczaj po dłuższym postoju (przynajmniej 8 godzin).
Byłem u mechanika stwierdził problemy w układzie paliwowym, zauważył spadki ciśnienia na listwie wysokiego ciśnienia. Wspomniał też o opiłkach metalu w filtrze paliwa. Na komputerze żadnych błędów. Diagnoza, kończąca się pompa wysokiego ciśnienia. Pompa oddana do regeneracji sprawdzone wtryski i ustawione dawki(cokolwiek to znaczy). Został też wyczyszczony układ paliwowy. Zapłaciłem 3 000zł odebrałem auto oczywiści odpaliło bez problemu. Jednak wczoraj po postoju auta przez noc na parkingu zewnętrznym w pracy miałem znowu problem z odpaleniem auta. Zapaliło na chwile i zgasło musiałem poczekać 15 min i auto zapaliło i pracowało bez problemu.
Chciał bym was poprosić o radę w czym może tkwić problem i ewentualnie w jaki sposób mogę sprawdzić daną cześć/podzespół? Jestem inżynierem lubię majsterkować mam tez kabel i program Forscan żeby podłączyć się do komputera więc wydaje mi się że mogę sprawdzić dużo we własnym zakresie. Jak się przekonałem ciężko o dobrego mechanika. Potrzebuję tylko waszej wskazówki co powinienem sprawdzić czy to raczej problem z paliwem czy elektryka?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Drazik12 ; 10-03-2021 o 11:44
Powód: Literówka w tytule
|