Temat: [S-MAX 2006-2015] Zbyt wysoka temperatura Spalin P244D
View Single Post
Stary 11-03-2021, 13:42   #1
witolino
ford::beginner

Imię: Witold
Model: S-MAX
Silnik: 2.2
Rocznik: 2014
Domyślnie Zbyt wysoka temperatura Spalin P244D

Szanowni Forumowicze,
Postanowiłem założyć nowy wątek bo wprawdzie znalazłem kilka innych nt. czujnika temperatury spalin ale są one raczej pośrednio związane z moim problemem.
Zacznę od początku, w ostatnią niedzielę, silnik mojego s-maxa 2.2 w automacie z 2014 roku po prostu zgasł na skrzyżowaniu. Pojawiła się informacja o awarii silnika. Auto wprawdzie udało się ponownie uruchomić i udało mi się dojechać do domu ale już teraz o odpaleniu mowy nie ma :-(
Diagnostyka FORSCANEM pokazała P244D (zbyt wysokoa temperatura spalin).

Błędy nie dają się skasować i auto skutecznie odmawia uruchomienia.

Zdaje się, że powinno mieć to związek poniekąd z DPFem, ale tego nie mam już od 2 lat. Usunięcie DPFa odbyło się w warsztacie kty specjalizuje się w tego typu zadaniach i do tej pory wszystko z autem było ok.
Zakładam więc, że to nie problem oprogramowania ale czegoś innego. W związku z tym, ze chciałbym zacząć od początku, czyli od sprawdzenia samego czujnika (myślę, że multimetrem da radę zmierzyć jego rezystancję), ale nie wiem gdzie go szukać :-(
Przejżałem fora i te polskie i te zagraniczne ale nie znalazłem informacji nt. gdzie jet ten czujnik i jak się do niego dobrać.

Może więc ktoś z Was Forumowicze spotkał się z podobnym problemem i może uszczknąć rąbka tajemnicy.

Bardzo proszę o pomoc.
witolino jest offline   Odpowiedź z Cytatem