Cytat:
W 1.6eb? To nieźle kasują, oryginalny komplet rozrząd + pompa 500-600zł (ja montuje pompę oryginał ford udało mi się kupić kiedyś nówkę z wyprzedaży za 90zł + zestaw rozrządu wziąłem zamiennik 180zł). Z przebiegiem 305tys.km jakoś się strasznie nie przejmuję bo i tak silnik swoje przeżył (i ma się dobrze więc odpukać oby służył) Jak nie wyjdzie to się najwyżej zrobi swapa na 2.0EB i pod 300 koni z manualem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (większość mk4 2.0eb jest w automacie)
|
Mój pierwszy zawód ale niepraktykowany to mechanik, olej, filtry, hamulce itp. sam robię od zawsze.
Rozrząd w Punto zrobiłem sam, zaznaczyłem na kołach i starym pasku znaczniki i proste jak budowa cepa.
W Focus jest bardziej skomplikowana sprawa ale 2600 to lekko pokręcone przy założeniu nawet, że części 1000 pln.
Jeszcze, żeby mi dali gwarancję, że jak padnie pasek to mi dadzą nowy silnik lub naprawią ale gdzie tam, po sądach trzeba będzie się wozić.
Do ASO mam awersję, wiem jak to działa, miałem praktyki w FSO i kilku warsztatach to krew zalewa co się tam działo.
Mi np. Punto po stłuczce drobnej im szybciej jechałem tym bardziej się grzało, zaczęło się od drobnych rzeczy a skończyło na głowicy, finalnie okazało się, że jakiś idiota podpiął odwrotnie wentylator i wypychał powietrze ... zorientowaliśmy się z kolegą jak stanęliśmy przed autem.
ASO Ford ... miałem 3 drobne naprawy blacharskie, w 2 przypadkach same plastiki - zderzak, czujnik itp. pierdoły i ZAWSZE ASO dało du....y i nie wyrobiło się ... PZU miało to gdzieś, zabierało zastępcze, ASO 2 razy dało mi swoje a raz musiałem zapłacić.
Generalnie to żeby cenom z górnej półki towarzyszyła taka jakość to ok, byłbym w stanie to zrozumieć.