Odp: wybór opon na lato
Miałem możliwość porównania całorocznych Michelin Crossclimate do Michelin Primacy 4/Kleber Krisalp. Przeszedłem dokładnie drogę z "po co mi letnie/zimówki, będę jeździł na całorocznych" do "dedykowana opona na konkretne warunki". Całoroczne Crossclimate są/były super przez pierwsze 3-4 lata. W zasadzie w każdych warunkach świetnie się sprawdzały. Im były bardziej zużyte, tym oczywiście gorzej ale najszybciej odczułem to w warunkach zimowych. Stąd była decyzja o kupieniu zimówek a potem konsekwentnie - letnich Primacy. Letnie Micheliny dają dużą pewność we wszystkich warunkach. Całoroczne były bardzo ok ale letnie pozwalają na więcej. Można szybciej, agresywniej. Tak to odczuwam. Przy czym, w zdecydowanej większości nie ma to dużego znaczenia. Drogi to nie tor wyścigowy. Raz na jakiś czas można "pocisnąć" a tak, z prędkością dozwoloną... i całoroczna i letnia są bardzo godne polecenia. Troszeczkę obecnie jestem za posiadaniem letnia+zimowa niż całoroczna. Głownie po obecnej zimie, gdzie śniegu było sporo i jeździłem w trudniejszych warunkach. Na lato też wolę obecnie dedykowaną oponę ale to się przydaje sporadycznie, jak noga czasem zaciąży na pedale gazu.
Teściu katuje wzmankowane tu Hankooki, bardzo dobre ale mam wrażenie, że moje cichsze mimo cięższego samochodu. Taka subiektywna opinia
|