View Single Post
Stary 14-03-2021, 14:02   #579
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Hak holowniczy, jak powinien być zamontowany ?

Cześć i ja planuję w najbliższym czasie zamontować "jakiś" hak do swojego S-MAX 2012. Przeczytałem z ciekawości cały temat i co do samego haka raczej wszystko jest jasne, ale mam pytania odnośnie podłączenia elektryki, wiązki i modułu.

1.
Nie mam u siebie fabrycznego modułu, a jedynie dwie wiązki zakończone wtyczkami - zieloną i szarą. Pomyślałem więc, że zakupię oryginalny moduł forda bo chodzą w internecie do 200 zł i mam nawet dwa obok siebie. Tylko pojawił się następujący problem:
Skąd wziąć do tego wiązkę?
Pytałem, szukałem i jeśli są to tylko moduły. Znalazłem w dwóch znanych sklepach coś takiego jak "dedykowana wiązka haka do S-MAX", ale cena 450-500 zł + cena modułu to trochę za dużo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Taniej wychodzi kupić zestaw elektryczny Westfalia albo coś innego.

Chciałem w związku z tym zapytać, jakie funkcje ma oryginalny moduł od Forda do mk1, jakich nie mają inne zamienniki sprzedawane z wiązką jako dedykowane? Jaki ewentualnie moduł i wiązkę polecacie jako zamiennik? Zależy mi na
- odłączaniu tylko tylnych czujników (mam ruski soft na Convers+),
- deaktywacji BLIS,
- deaktywacji/zmianie światła przeciwgłowego,
- 13 pinach (hak pod platformę rowerową.

2.
Druga sprawa to chcę zapytać o podłączenie przykładowo oryginalnego modułu Westfalia i kabelkologię z punktu 2 instrukcji (niebieski przewód, link do instrukcji post wyżej u kolegi @woro_woro ) i kwestię wpięcia się potem w pkt 15. W instrukcji w pkt 2 jest narysowany jakiś moduł i do sprawdzenia przewód niebieski. Ja w bagażniku po prawej stronie mam tylko jeden z czterema wiązkami wpiętymi na wielopinowych złączach. Czy tam mam tego szukać czy chodzi o coś innego? Ma ktoś jakieś zdjęcie?

3. Kolejna rzecz to kwestia zakupu używanego haka i homologacji. Nie znalazłem na to odpowiedzi ani w wątku ani na innych forach chociaż jakoś specjalnie nie szukałem. Czy kupując używkę muszę dostać jakiś papier z wpisanym numerem fabrycznym z tabliczki na haku? Czy do przejścia badania i zarejestrowania haka wystarcza sama plakietka? Będę szukał raczej Westfalii albo ORIS/BOSAL.

4. Ostatnie pytanie do tych co wożą na swoich hakach platformy rowerowe. Ja planuję na cztery rowery ale jeszcze się nie zdecydowałem co to będzie. Koniecznie uchylna. Mam potencjalny problem z wjazdem do garażu podziemnego a mianowicie boję się że mając taką platformę przyhaczę nią na dole. Czy ktoś kto ma platformę na 3-4 rowery mógłby mi podać model, wymiary i może zdjęcia? Z wymiarów to chodzi mi o to ile nad ziemią ona jest zawieszona i jak daleko od zderzaka wystaje do tyłu.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Przechwytywanie2.JPG (47.5 KB, 67 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Przechwytywanie1.JPG (73.5 KB, 60 wyświetleń)
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem