Temat: [Mondeo 2014- ] Działanie Start-Stop ASS
View Single Post
Stary 14-03-2021, 21:03   #434
bigpete1983
ford::amateur

Imię: Piotruś
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Działanie Start-Stop ASS

Mam wyłączony start/stop od ponad dwóch lat po przez zmianę w konfiguracji modułu BCMii(AS BUILT) 726-48-02 0X00-0000-0000(X na 0 czyli wyłączony). Dokładnie od 22/12/2019 do dnia dzisiejszego przejechałem 8820 km bo większość czasu od 03/2020 pracuję z domu. Akumulator padł dzisiaj po niecałych 6 latach, oczywiście wykazywał to od ok dwóch, trzech miesięcy że słabnie co wcale mnie to nie dziwiło bo po pierwsze wiek aku i to ile jęździłem. A jeździłem ok od dwóch do trzech razy w tygodniu aby własnie ten aku podtrzymać przy życiu i nie mieć pewnego dnia niespodzianki, tydzień nie pojeździłem i niespodzianka jest. Wiadomo akumulator do wymiany. Apropo BMS tak zauważyłem że jest wyłączony przeglądając BCMii w normalnej wersji co trochę mnie to zdziwiło ale nie byłem świadomy że to sprawka wyłączenia start/stop więc zostawiłem go wyłączony. Problemu z podgrzewaniem przedniej szyby nie miałem oczywiście do momentu słabnącego akumulatora gdzie zauważyłem że już podgrzewanie nie działa, gdzie podobno po wyłączeniu BMS podgrzewanie przedniej szyby jest całkowicie wyłączone od razu. Czy wg mnie wyłączony BMS skrócił żywotność mojego akumulatora? W moim przypadku ciężko powiedzieć a odnosi się to do wieku aku i tego jak jeździłem przez ostatni rok. Czy zostawię start/stop dalej wyłączony? Raczej tak, bo jak dla mnie to te upierdliwe rozwiązanie jest zakałą motoryzacji co tak naprawdę skraca żywotność akumulatora, rozrusznika i altertnatora po przez jakieś dziwne tryby ładowania. Czy moduł, przkaźnik czasowy jest lepszym rozwiązaniem? Ciężko powiedzieć, jest to urządzenie elektroniczne i też może się zepsuć, żywotność takiego rozwiązania też nie jest puki co znana. Co do BMS to nie widzę problemu aby go włączyć spowrotem w BCMii z Disabled na Enabled dla spokojnej głowy jeżeli ktoś ma z tym naprawdę problem. Pozdro.
bigpete1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem