Odp: Akumulator rozładowuje się
witam, podepnę się pod temat, bo w ostatnim czasie mam również problem z rozładowującym się akumulatorze w 1.6 EB 182KM z 2014 roku.
2 tygodnie temu rozładowało mi akumulator, tak że nie dało się odpalić auta.
Po naładowaniu akumulatora sytuacja się powtórzyła po 2 dniach, tylko tym razem nie dało się nawet otworzyć auta i żeby go odpalić trzeba było podładować na kablach przez ok 5min. Myślałem że to wina aku, ponieważ ładowanie było jak najbardziej ok, więc odesłałem go na gwarancje (miał niecały rok) i kupiłem nowy (sprawdzany przed założeniem i wszystkie parametry w normie). Przez 2 tygodnie był spokój i dziś rano znowu auta nie dało się otworzyć. Akumulator rozładowany do 0. Odstawiłem auto do mechanika, aby sprawdzić znany problem z pompką od spryskiwaczy i zalanym złączem BSM, ale po rozkręceniu wszystkiego nie znaleźliśmy żadnych oznak zawilgocenia ani przy pompie, ani na BSM. Na wyłączonym silniku pobór znikomy, tyle co z alarmu. Auto jest od kilku godzin pod miernikiem i nie widać poboru prądu ponad normę dla alarmu. Po podpięciu pod komputer nie pokazuje błędów. Co może być jeszcze przyczyną, bo już nie mam bladego pojęcia.
|