Odp: wymiana rozrządu 1,0 Ecoboost
Mamy rok 2021 proszę Państwa, trochę czasu od pierwotnego posta minęło i czytam, iż do rozrządu potrzeba specjalistycznych narzędzi dostępnych tylko w ASO, a mi niby wymienili rozrząd w nieautoryzowanej stacji obsługi wraz z olejem, zimeringami, itd. Zapłaciłem w zasadzie niewiele mniej od ASO i zastanawiam się, czy ten silnik to nadal jakaś ekstremalna nowość nie do ogarnięcia przez mechaników, a przecież na rynku jest już 10 lat, zatem konstrukcja jak i części powinny być dosyć powszechnie znane. Jak to jest z tymi paskami pływającymi w oleju, faktycznie często występują problemy rozpuszczania się i w konsekwencji niszczenia jednostki, czy tylko jakieś odosobnione przypadki, bo niby na stronach z testami silników, różnych artykułów silniki ogólnie są chwalone, ale na forum tutaj po rozpuszczeniu paska i historii jak kierowca walczy z Fordem, trochę przeszedł mi dobry humor, biorąc pod uwagę to, iż warsztat do samego końca przygrywał lekko ze mną czasowo, bo biorąc nawet VIN pojazdu nie wiedział dokładnie, czy rozrząd jest na pasku suchym czy mokrym, dopiero jak go zaczęli rozbierac okazało się, że jednak to drugie i prace serwisowe są bardziej skomplikowane i koszt lekko rośnie. Samochód ma przebiegu 154 tys kilometrów. Rzeczywiście taki problem z narzędziami do wymiany rozrządu?
Ostatnio edytowane przez sir_ryszard ; 17-03-2021 o 14:57
|