Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacje, konfiguracje co można ?
View Single Post
Stary 17-03-2021, 23:11   #5429
leshqo
ford::beginner

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020
Domyślnie Zmiana opcji forscanem w nowym samochodzie a gwarancja

Temat był już kilkukrotnie wałkowany, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Mam kilkudniowe Mondeo MK5. Fajne, nowe, pachnące (jest kilka ale, ale o tym innym razem). Brakuje mi tam przede wszystkim 2 rzeczy.

1. Ryglowania zamków po ruszeniu. Może nie żyjemy w kraju gdzie co chwilę ktoś traci torebkę na skrzyżowaniu, jednak nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie ten dzień, że ktoś jednak będzie chciał zaglądnąć do stojącego samochodu. Zawsze tę opcję miałem, a tutaj mi jej brakuje.

2. Autoalarm. Taki prosty, że jak ktoś otworzy zamknięte auto od środka to będzie klakson wył a migacze będą mrugały. Nie mam tego, a mój ubezpieczyciel tego wymaga jako drugie zabezpieczenie (pierwsze to immo).

Z jednym i drugim tematem byłem dziś w Fordzie. Chciałem prawilnie zapłacić za włączenie tych opcji, dostać papier i po temacie. Ale okazuje się, że oni mają to poblokowane, albo w ogóle takich opcji nie widzą. Sami przyznali, że tempomatu na przykład jak ktoś nie ma nie są w stanie włączyć, ale wiedzą że spece robią to w 10 minut. Ich oficjalny soft na to nie pozwala. Klops!

No i teraz mam mega dylemat. Spec włączy mi na kompie oba te tematy w okolicach stówki. Ford może mi zamontować dodatkową instalację spiętą z samochodem za 1500 pln, a ryglowania nie ogarnie. Widziałem na YT, jak pewien ziomek włącza alarm forscanem i przy zapisie konfiguracji pojawia się komunikat o niepoprawnej sumie kontrolnej i to mnie nieco martwi.

Czy to oznacza, że jak na serwisie podłączą mojego Forda ich komputer zacznie im krzyczeć, że ktoś, coś grzebał i podziękują mi za gwarancję na silnik, skrzynię, etc, czy jedank dopóki nie wejdą do konkretnego modułu będzie to niewidoczne, a połapią się dopiero analizując dodatkowe komponenty, które oryginalnie nie są włączone?

Wiecie, trochę słabo stracić gwarancję w tygodniowym samochodzie :|

Jest tu ktoś kto posiada takową wiedzę?