Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC
Witam wszystkich,
Od niedawna posiadam C-maxa 2008 model po FL, zainteresował mnie temat doinstalowania fabrycznego modułu BT do mojego auta. Po przeczytaniu kilkuset stron i kilkunastu wątków zdecydowałem się na zakup modułu. Mam radio SONY 6CD:
nr części: 7M5T-18C939-DB
MODEL: CD3XX-CD6-RECT-KW2000
SONY NR: CDX-FC214DB
Dane zaczytane z menu radia:
05-03-03
RADIO_KW_4
BL: 02-06-40
CD: 3.0.16
FB: 06.00
EQ: 00 KW
ALIGN
07/03/2008
SN:S0CD6X8V000693
CS: 2818BF55
Samochód nie był wyposażony fabrycznie w moduł BT, na aukcji zakupiłem następujący model (podobno od C-maxa FL):
8M5T-19G488-AG
RX-42
Dokupiłem również mikrofon dedykowany do mojego samochodu (okrągły) do schowka w podsufitce. Na szczęście instalacja do mikrofonu była pociągnięta w samochodzie. Połączyłem urządzenia ze sobą no i niestety nie działają prawidłowo.
1. Przed montażem BT w radiu przyciski PHONE i słuchawki powodowały jedynie MUTE. Po podłączeniu BT został on wykryty i aktywowały się funkcje menu PHONE. Usunąłem stare telefony z pamięci.
2. Moduł jest wykrywany przez telefony (różne modele: huawai, sony), na wyświetlaczu generowany jest zmienny kod PIN i telefony bez problemu łączą się z modułem. Ale nie słychać żadnych komend głosowych z radia.
3. Niestety przy próbie wykonania połączenia lub odebrania przychodzącego - w radiu panuje cisza. Nie słychać sygnały wybierania, nie słychać dzwonka, po nawiązaniu połączenia jest obustronna cisza - nikt nikogo nie słyszy, a połączenie trwa.
4. Po tym wszystkim odłączyłem jeszcze klemę z akumulatora, ale to nic nie zmieniło.
Co może być przyczyną takiego stany rzeczy?
1. Uszkodzony moduł BT, ale czy wtedy dał by się sparować z trzema różnymi aparatami telefonicznymi?
2. Uszkodzony mikrofon? Ale wtedy przynajmniej ja bym słyszał rozmówcę.
3. Soft w radiu? Chyba OK. Czyta zmienne kody PIN z modułu RX-42. Bez problemu wykrył moduł. Nie pokazuje też żadnych komunikatów, że coś jest nie tak.
4. Nie mam jedynie pilota do radia z przyciskiem "voice". Czy to może być problem.
5. A może trzeba wprogramować sam moduł do samochodu przez elma?
Ktoś coś podpowie, będę wdzięczny za jakąś sugestie.
Ostatnio edytowane przez LaWąski ; 20-03-2021 o 03:16
|