View Single Post
Stary 22-03-2021, 08:06   #67
rafixon_67
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.0 TDCI 120 KW
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: duszacy smrod spalin po wyjsciu z auta... i w kabinie przy cofaniu

A wiec Panowie. Pisze z malym opoznieniem bo weekend itd i testowanie - analiza... Juz wyjasniam. Mianowice mechanik jakims kompem namierzyl ze dwa wtryski "maja bledy" ze zle funkcjonuja itd. nie objasnial mi jakie bledy mu dokladnie wyskoczyly i co tam ujzal na monitorze - to tak nie dziala ze gosc dzwoni do klienta i analizuje z nim rodzaj bledu czy tez jego kody i cyfry - az tak nie jestesmy zakumplowani. Dal wtryski (wszystkie) do diagnozy i dwa byly ok, a dwa mialy zatkane "przelewy" jak mi to potem objasnil. Te dwa "zepsute" wymieniono mi na dwa idententyczne ale regenerowane (mam fotke wszystkich 4 po regeneracji) a dwa pozostale oczyszczono. Komplet uszczelek miedzianych i oringow gumowych tez wymienil gosciu. Generalnie powiem tak, znacząco poproawił sie komfort zapachowy - jesli mozna to tak nazwac. Raczej zdecydowanie spadla ZJADLIWOSC tychze spalin, takie wstepnie odnosze wrazenie. Pojechalem nim wczoraj do Łowicza ponownie (170 km) - tak zalecil mi tez mechanik. Ponoc komp. pokazuje na obecna chwile 70% zapchania DPF i tego tez niebawem poradzil WYPRAĆ - bo to zdecydowanie poprawia kondycje auta i jego sprawnosc wydechowo-zapachową! Dodam jeszcze ze temperatury mam obecnie zerowe i ujemne tez, a wiec wszyscy wiemy ze w takich warunkach potęguje sie odczucie wszelkich spalin w samochodach czy to benzynowych czy diesli. Tyle moich przemyslen na tą chwile po odebraniu auta w piatek i wstepnej analizie. Achaa, gosciu (mechanik) dodal jeszcze zeby zdecydowanie UNIKAC stacji "mało" markowych - sugerowal Shella, Orlen, BP - twierdzi ze te wtryskiwacze (ja akurat mam DELPhI) bardzo cenia sobie "czyste" paliwo czyli takie, ktore nie powoduje wydzialania sie osadów, bo wtedy ich zywotnosc znacznie sie wydluza i przytkac sie moga. I on nie moze wykluczyc faktu ze po 3 dniach jazdy na "starym" paliwie poprzedniego wlasciciela (Shell) ja zatankowalem pelen zbiornik na stacji AMIC... i nie wykluczone jest ze akurat to byc moze "dobiło" te dwa wtryskiwacze... i stalo sie co sie stalo... Tymczasem pojezdze najblizszy tydzien i napisze cos wiecej w tej sprawie za kilka dni. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS. nie wiem czy pisac o kosztach bo byc moze okaze sie ze grubo zaplacilem, bo ktos gdzies w Polsce byc moze zaplacil by mniej i bede mial DOŁA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w tej sprawie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez rafixon_67 ; 22-03-2021 o 08:45
rafixon_67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem