Wibracje silnika 2.0 TDCI
Witam Wszystkich,
Posiadam mk4 2.0 TDCI 120kw, 2011 (lift). Samochód zakupiony w polskim salonie z oryginalnym przebiegiem. Użytkuję go od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony. Po raz kolejny postanowiłem wymienić olej (5W30) oraz filtr oleju, paliwa, powietrza. Ku mojemu zdziwieniu po odbiorze samochodu od mechanika zauważyłem bardzo niepokojące symptomy w działaniu silnika. W trakcie jazdy, kilkukrotnie silnik "przerwał", później były dziwne, dość głośne dźwięki (stukanie). A co najważniejsze, pojawiły się wibracje - przy 1500 obrotów silnik wpada w dziwne wibracje, odczuwalne nawet wewnątrz, na postoju na biegu jałowym czuć je bardzo wyraźnie, podczas jazdy tylko delikatnie. Po przejściu 1500 obrotów ciągnie już dobrze, choć czuję (albo mi się wydaje) spadek mocy i jakby nawet "turbodziura" - której wcześniej nie było. Pojechałem z reklamacją do mechanika, zarzeka się, że "nie miał co zepsuć, bo tylko wymienił olej i filtry". Komputer nie wyrzuca żadnego błędu. Inny mechanik stwierdził, że może to być dwumasa, inny zanegował bo sprzęgło działa bardzo dobrze, nic nie słychać. Dziwna sprawa, bo ewidentnie coś się stało, ciężko wierzyć, że nagle zdarzył się pech i nie ma to związku z feralnym mechanikiem... Napiszcie proszę co sądzicie, czy mieliście takie doświadczenia ? Z góry dziękuję za każdą radę i wskazówkę.
pozdrawiam,
Tomasz
|