Temat: [S-MAX 2006-2015] Zgrzyt przy kręceniu kierownica
View Single Post
Stary 25-03-2021, 08:40   #13
Borej
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Trzeszczenie przy skręcie na małych prędkościach

Witam,
Podczas manewrowania na parkingu przy niskich prędkościach i blisko maksymalnego skrętu z kół (szczególnie z lewej strony) wydobywa się głośny dźwięk jakby ocierania/trzeszczenia. Podczas normalnej jazdy i na wyższych prędkościach wszystko jest w porządku. Podjechałem na stację diagnostyczną, bo problem się nasilał, ale diagnosta po szarpaku i oględzinach z kanału stwierdził, że wszystko jest w porządku. Widoczna jest jedynie głębsza rysa na tarczy hamulcowej prawy przód. Po wyjeździe ze stacji pokręciłem się trochę na niskich prędkościach i problemu nie było, więc wydawało mi się, że może rzeczywiście coś wpadło między klocki, a tarcze i wypadło na szarpaku, ale dziś problem się znów powtarza.

Na forum wyczytałem, że to może być łożysko amortyzatora, ale przy skręcaniu kierownicą sprężyna chodzi płynnie i bez żadnych przeskoków więc diagnosta powiedział, że to nie to. Czy był w stanie to stwierdzić bez zdejmowania koła i po samej płynnie chodzącej sprężynie? Nie wiem czy iść do mechanika na wymianę łożysk, jeśli on stwierdził że to nie to.

Może mają na to wpływ koła 19"? Lewy przód jest wytarty na zewnętrznej krawędzi, ale nie widać, żeby gdziekolwiek ocierał.

A może jest ktoś z Lublina, kto mógłby na to zerknąć doświadczonym okiem?

Pozdrawiam!
Borej jest offline   Odpowiedź z Cytatem