Temat: [Focus 2018- ] Zalety, wady i usterki
View Single Post
Stary 25-03-2021, 20:02   #2358
kompleksweit
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus Titanium
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020
Question Kilka kwestii nowego właściciela

Dzień dobry wszystkim,

Jestem nowy na forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kupiłem jako drugie auto nowego Focusa w wersji Titanium (1.0, 125KM, automat) i zdziwiło mnie kilka rzeczy z którymi nie spotkałem się w innych markach, a mianowicie:

1. Brak automatycznego zamykania zamka po przekroczeniu jakiejś prędkości - pytałem w serwisie i usłyszałem dziwną informację (według mnie to ściema), że Ford w nowych samochodach z tego zrezygnował ze względu bezpieczeństwa.

2. Automatyczny elektroniczny hamulec, zaciąga się sam tylko czasami, brak jakiejś reguły. Raz zatrzymam się pod domem, kliknę start/stop z naciśnietym hamulcem, to za 2-3 sekundy zaciągnie się automatycznie, a innym razem tego nie robi ;/

Forscan - wiem że podobno 1 problem, jak i np.: wyłączenie na stałe start/stop można zrobić za pomocą w/w programu. Ale według serwisu może to doprowadzić do utraty gwarancji. I jestem ciekaw jak to wygląda, bo przed oddaniem na serwis, przywrócił bym wszystko do stanu fabrycznego, tylko pytanie czy oni są w stanie to zweryfikować, że było coś podłączane, czy tylko odczytać bieżący stan? Ogólnie mam 5 lat gwarancji, więc trochę szkoda ją tracić. W gwarancji jest zapis że nie można modyfikować pojazdu, czy takie zmiany to modyfikacja to kwestia względna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy ktoś miał jakiś problem z gwarancją/serwisem, ze względu na korzystanie z Forscan?

Z góry dzięki za odpowiedzi
kompleksweit jest offline   Odpowiedź z Cytatem