Odp: Klimatyzacja automatyczna - czy na pewno lepsza niż manualna?
W trybie AUTO sama klima działa, nie musisz Ty wybierać np kierunku nadmuchu. Przykład? Latem masz za oknami 35 stopni, jedziesz pod słońce, klima w trybie AUTO sama będzie więcej dmuchać na szybę, by schłodzić tam powietrze. Nie będziesz musiał Ty tego zmieniać, klikając w przycisk. Oraz siłę nadmuchu.
Owszem, w Mondeo MK4 nie było w trybie AUTO opcji 3 stopni siły nadmuchu, jak jest u Ciebie, a tak mam w Focusie obecnie. Ale to też jest fajna opcja, bo można zmienić, siłę nadmuchu, np by było ciszej jak się chcę. Choć przy upałach na najniższym biegu może być za słabe do schłodzenia.
Może poczekaj do okresu ciepła i wtedy lepiej docenisz ją.
(Tak mi się przypomniało, 15 lat temu dostałem auto z klimą, służbowe, w styczniu, to też grymasiłem na nią. Choć to był manual. A na pewnej wycieczce gdy na dworze było ponad 30, a w autobusie kierowca ustawiał na 20, gdy w ciągu dnia kilka razy wsiadaliśmy i wysiadaliśmy to po niej ja dostałem mocnej anginy.)
Ps. Córa w tamtym momencie sporo chorowała, ale w przedszkolu, stąd moja uwaga, że po jeździe autem na szczęście nie.
|