Cytat:
|
czy w czasie wypadania tych zapłonów pojawia się jakby grzechotanie dochodzące spod maski?
|
U mnie to grzechotanie (ale bez wypadania zapłonu) skończyło się zmianą silnika. Wcześniej 0 błędów, silnik pracował normalnie, nikt poza mną grzechotania nie słyszał... :/
Jeśli masz auto na gwarancji, to jedź do serwisu, niech zmierzą kompresję.
A same błędy serii p0300 to w tych autach z tego co słyszałem najczęściej cewki. (oczywiście może być też problem ze świecami, wtryskiwaczami, lub samą kompresją).
Bump:
Cytat:
|
Witam wywalilo mi bledy p0301,p0304,p0300 d9wiedzialem sie ze to jest wypadanie zaplonow cylinder 1 i 4 z tym ze dzieje sie tak przy duzych predkosciach jak odpuszcze z predkoscia kontrolka silnika gasnie.Czy ktos juz przerabial ten problem auto ma 120tys najechane.
|
W sterowniku współczesnych silników zapisany jest taki tryb obsługi błędu:
po wykryciu wypadania zapłonu na 30 sekund silnik odłącza zapłon na cylindrze na którym wypada zapłon oraz na tym który chodzi w parze z nim
czyli pary 2-3 oraz 1-4 (stąd p0300 często występuje w pakiecie z p0301 i p0304 ___ lub ___ p0302 i p0303)
Jeśli po 30 sekundach problem ustaje, błąd jest zapisywany jako "tymczasowy" w sterowniku,
Jeśli błąd się powtarza to para cylindrów jest odłączana na kolejne 30 sekund, przy czym po którymś kolejnym razie błąd jest ustawiany jako stały.
Często wystarczy zmiana jednej cewki.
Jeśli chcesz możesz zamienić cewki miejscami i sprawdzić czy błąd pójdzie za cewką. Zamień w parach czyli 1 na miejsce 2 a 4 na miejsce 3.
Jeśli komputer zacznie wyrzucać błędy p0302 i p0303 to znaczy że przynajmniej jedna cewka źle działa.
Moment dokręcania śrub w cewkach to 8Nm.