Odp: Wymiana świec zapłonowych w ecoboost 2.0 w 2019+
Nie skrzyni , a pcm . Akurat robiłem i może odrobinę się poprawiło . Następny soft , który wgrałem był już szarpiący , więc wróciłem do poprzedniego . W innym poście o tym pisałem.
W nowym aucie nie ma za bardzo co robić , więc wymyślam sobie roboty. Może pospieszyłem się z wymianą , bo to irydowe świece, ale ciekawiło mnie także co daje nowy typ świec . Pojeżdżę to się okaże .
A wracając do zmiany softu . To głównie był on po to modyfikowany , aby zminimalizować szarpanie wsteczny , do przodu...no i doczytalem , ze ludzie psioczyli tez na poranne szarpanie.
update.
4.03.2021 - To data najnowszego softu z końcówką .CTH . mam nadzieje, że powiązanego z najnowszym TSB także z marca. Mówi właśnie o poszarpywaniu do 57km/h , czyli to co u mnie jest. Jutro się wezmę za to . Mam nadzieje, ze soft będzie lepszy niż .CTG.
No i po pierwszej jeździe z najnowszym softem. Wiec .cth przypomina ctf swoim zachowaniem , czyli nie szarpie przy zmianie przód tył i starałem się trochę jeździć między 30 a 60km/h.
Trudno mi jednoznacznie określić , ale całkowicie raczej nie wyeliminowane zostały szarpnięcia przy wolnej jeździe . Druga sprawa to nasze drogi ...człowiek nie wie , czy mu noga lata na gazie i stąd te żabki... No w każdym razie nie udało mi się zrobić żabki przy delikatnym dojeżdżaniu do świateł . Brakuje mi jeszcze procedury obsługi selenoidow . Trochę poczytałem o tym różnych manuali mówiących o wymianie i wprowadzaniu nowych numerów. Ale nic jeszcze nie widziałem o update strategii selenoidow.
Vbf z końcówką CTG - bardzo dziwne zachowanie. Przy każdym hamowaniu przy zatrzymywaniu się były potrójne szarpnięcia . Mocne przechodzebnie na wsteczny .
CTF - delikatne przechodzenie na wsteczny , czasami szarpnięcia przy wolnej jeździe
CTE -mocno wyczuwalne szarpnięcia przy przechodzeniu na wsteczny, żabka czasami przy 30-60 km/h. Większość szarpnięć przy zimnym silniku.
CTH - jeszcze poobserwuje
Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 01-04-2021 o 16:43
|