Temat: [Mondeo 2007-2014] Temperatura silnika 2.0EB
View Single Post
Stary 31-03-2021, 10:44   #37
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Temperatura silnika 2.0EB

Cytat:
Napisał tomekxo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W kazdym razie podczas jazdy temperatura dochodzila do 90 stopni i raczej stala w miejscu.
Wydaje mi się, że wcześniej cyfrowa temperatura nie stała raczej w miejscu - nie zdążyłeś wystarczająco długo obserwować. Temp zawsze będzie oscylować wyżej / niżej.

Cytat:
Napisał tomekxo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Faktycznie wskaznik po lewej (pasek) jest na polowie juz gdy temperatura jest nawet ponizej 60 stopni. Tak wiec jest zajebiscie dokladny
Jest to zamierzony zabieg producenta - jeśli temperatura jest "bezpieczna" to nie ma potrzeby informować przeciętnego użytkownika, że podnosi się i obniża w zakresie tolerancji. Czy to dobry zabieg czy nie to już inna kwestia. Reasumując: u mnie również wskaźnik stoi w miejscu a temperatura waha się między 90 a 100. Jak miałem problemy z pompą wody to dochodziła mi nawet do 111 i wtedy też wskaźnik był nadal w środku skali. Tak jak napisał @klocolus wyżej skacze w okolicach 120. Wtedy oczywiście może być już za późno... ale to już też inna kwestia.

Cytat:
Przedwczoraj bylem na hamowni i mialem male podniesienie mocy. Na fabrycznej mapie wyszlo 255KM i 343Nm. Po robocie wyszlo 270KM i 406Nm. Faktycznie czuc roznice.
Mam wątplwiości co do tych 255KM i 343Nm stockowo... te silniki raczej nie trzymają mocy i większość ma między 220, a 240KM, chyba, że już ktoś grzebał w mapie wcześniej, a teraz dostałeś po prostu jeszcze "mocniejszą". Ja hamowałem po wymianie wtryskiwaczy i turbiny (jedno i drugie fabrycznie nowe) i miałem 244KM i 331Nm. Pewnie też są róznej jakości hamownie i hamujący Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co wpływa na wyniki.... Szczególnie trudne do prawidłowego wyhamowania są wersje z Powershiftem

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 31-03-2021 o 20:44
metmusic jest offline   Odpowiedź z Cytatem