Chce wymienić świece żarowe w moim focusie 1.6tdci 2012r. Pytanie tylko jak się do tego zabrać. Może ktoś już wymieniał sam i coś mi podpowie?
Mam dwie do wymiany(tak, wiem, że trzeba 4).
Po urwaniu przewodu paliwowego podczas wyciągania tej gumo-pianki, podchodzę teraz do tego jak pies do jeża.
Auto i tak teraz stoi bezużyteczne, dopóki nie przyślą mi tych wężyków paliwa powrotu od wtrysków, to mógłbym w miedzy czasie wymienić te świece.
Przeglądam internet i w sklepach podają taką mnogość niby pasujących o tak różnych parametrach, ze na tyle zgłupiałem że nie mam pojęcia jakie.
Kolejna sprawa to wymiana, teoretycznie prosta, bo wykręcić i wkręcić nową, ale jak czytam, że można ukręcić, to zaczynają mi się już ręce trząść
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam dwie prawe ręce i niejedną rzecz mechaniczno-elektryczną już robiłem, nie wspomnę, że swojego essiego naście lat temu, sam robiłem i przerabiałem na wszystkie strony po omacku.
Tu, z racji tego, ze to
mój i pierwszy diesel mam przy niektórych rzeczach sporo wątpliwości których internet nie rozwiązuje.
Nadmienię, ze mam już odkryte te świece z kapturkami ale nie wiem jak je zdjąć, mocno to trzeba ściągać? nie urwie się nic?
S.
edit:
autko ma ponad 230k km i chyba nigdy mnie było wymieniane, przynajmniej ten od którego kupowałem(znajomy z pracy), twierdzi, że nic przy silniku nie robił jak go kupił w 2015r. Chodzi o wtryski, świece, turbo itp. rozrząd wymieniał.