View Single Post
Stary 06-04-2021, 10:06   #23
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Klimatyzacja automatyczna - czy na pewno lepsza niż manualna?

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
aby nie mieć kłopotu ze sprężarką producent zaleca aby klimę na ON używać cały czas.
To zależy od sprężarki, moja ma sprzęgiełko i w zimie wyłączam klimę. Plusem jest cisza, bo auto ma wentylator chłodnicy 1-biegowy, więc nie kręci się bez potrzeby.

Natomiast co do tematu wątku, to mam climatronik w Fieście i całkiem dobrze sobie daje radę. Jedyny minus, do którego musiałem się przyzwyczaić i nie jest on oczywistością, to regulacja temperatury, którą trzeba ustawić z pozoru za niską. Ja większość aut jeździ z ustawieniem +21*C w lecie, to by o osiągnąć taki sam poziom jak w innych autach ja muszę ustawić +19*C. Z początku myślałem że to błąd, wymieniałem niepotrzebnie części, nawet kupowałem używane panele sterowania/komputerki klimy, ale nic to nie dało. Tak ten typ tak ma i tyle.

Poza tym całkiem dobrze nastawy działają, wrzucenie nawiewu na przednią szybę bez specjalnego zmienienia temperatury powoduje ogromnie szybsze nagrzanie się wnętrza, co jest sporym plusem w zimie.

Regulacja klimy manualnej ma tylko 4 biegi, climatronik u mnie ma 7 nastawów, więc elastyczność jest większa i również nie ma potrzeby nawet w trybie ręcznym używania najwyższych obrotów wentylatora wnętrza.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem