Cytat:
|
aby nie mieć kłopotu ze sprężarką producent zaleca aby klimę na ON używać cały czas.
|
To zależy od sprężarki, moja ma sprzęgiełko i w zimie wyłączam klimę. Plusem jest cisza, bo auto ma wentylator chłodnicy 1-biegowy, więc nie kręci się bez potrzeby.
Natomiast co do tematu wątku, to mam climatronik w Fieście i całkiem dobrze sobie daje radę. Jedyny minus, do którego musiałem się przyzwyczaić i nie jest on oczywistością, to regulacja temperatury, którą trzeba ustawić z pozoru za niską. Ja większość aut jeździ z ustawieniem +21*C w lecie, to by o osiągnąć taki sam poziom jak w innych autach ja muszę ustawić +19*C. Z początku myślałem że to błąd, wymieniałem niepotrzebnie części, nawet kupowałem używane panele sterowania/komputerki klimy, ale nic to nie dało. Tak ten typ tak ma i tyle.
Poza tym całkiem dobrze nastawy działają, wrzucenie nawiewu na przednią szybę bez specjalnego zmienienia temperatury powoduje ogromnie szybsze nagrzanie się wnętrza, co jest sporym plusem w zimie.
Regulacja klimy manualnej ma tylko 4 biegi, climatronik u mnie ma 7 nastawów, więc elastyczność jest większa i również nie ma potrzeby nawet w trybie ręcznym używania najwyższych obrotów wentylatora wnętrza.