Temat: [Focus 1998-2004] Oświetlenie kabiny i bagażnika
View Single Post
Stary 06-04-2021, 12:09   #22
biopar
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Oświetlenie wnętrza

Dzień dobry
Pacjent: Focus MK1 kombi 5 drzwi X100 2003 (poliftowa)
Choroba: oświetlenie wnętrza - żarzyło, po czym zgasło.
Objawy: Żarówki normalne, nie LED. Jakiś rok temu zniknęło mi oświetlenie w bagażniku po otwarciu klapy. (lampka w podsufitce) Zapalałem ręcznie. Dioda otwarcia klapy na desce rozdzielczej się zapalała, więc czujnik otwarcia klapy jest sprawny. Napięcie 12V jest cały czas.
W zeszłym tygodniu zaczęły przygasać lampki w kabinie (nad lusterkiem) i w bagażniku. Napięcie około 6V, skakało.
Bezpiecznik 35 i 36, 7,5A sprawdzony, wymieniony, bez zmian.
Przekaźnik oszczędzania baterii wymieniony, bez zmian.
Przejrzałem schematy elektryczne (Focus Wiring System). Napięcie nie pojawia się już na kostce w słupku. Kable dalej na dach mają przejścia z lampki do kostki w słupku. W dół - nie wiem, bo:
Według schematów (jak wyczytałem na stronie 369 instrukcji) ze skrzynki bezpieczników powinno wychodzić napięcie na kostce C14 (środkowa) na Pinie 7. Ale u mnie ten pin jest pusty i jestem w d***ie...
Wszelkie otwarcie drzwi, objawia się ukazaniem ikonki na desce. Ale oświetlenie wnętrza zdechłe. Teraz już nawet nie działa ręczne zapalanie.

- Czy to moduł GEM daje napięcie na same lampki, czy wychodzi to ze skrzynki bezpieczników? Jeżeli to moduł GEM, to jak się do tego dobrać? Też znajdę ten temat w FWS?
- Czy napięcie na lampkach powinno być cały czas, a dopiero otwarcie drzwi/uruchomienie ręczne powoduje, że moduł GEM zamyka obwód? Te schematy w FWS są zawiłe... same rozszyfrowanie opisów zajęło mi kilkadziesiąt minut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- Tematy pojawiały się na forum, lecz ani jedno nie ma rozwiązania/bądź urywa się

Za nic nie chcę się poddać, zawziąłem się - elektryk to ostateczna ostateczność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
biopar jest offline   Odpowiedź z Cytatem