Temat: [S-MAX 2006-2015] Wymiana koła - akcesoria
View Single Post
Stary 06-04-2021, 21:18   #75
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Wymiana koła - akcesoria

Cytat:
Napisał marek987 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem czemu ktoś wziął 225/45, zamiast 225/50 jak Ford przykazał. Jak dojadę obecne opony, to nowe kupię już 225/50.
Będę nudny/irytujący, ale... CZYTAJ!!! Są przynajmniej dwa duże wątki dotyczące kół/opon.

A co do rozmiaru 225/45/R17, to ja bym nigdy nikomu nie polecił czegoś takiego. Koło wygląda słabo we wnęce i komfortowo nie jest wcale. Jeśli już to:
1. albo fabryczny rozmiar 225/50/R17 - wtedy koło wygląda lepiej (no, nieco lepiej) i komfort podróżowania jest lepszy;
2. albo rozmiar 225/55/R17, który polecam każdemu - wtedy koło idealnie wypełnia wnękę, komfort jest jeszcze lepszy i nawet przy dużym obciążeniu auta nie ma żadnych problemów, np. z ocieraniem o nadkole, czy ranty błotników.
Poczytaj sobie. Jedyne słowa krytyki rozmiaru 225/55/R17, to głosy, że rozmiar niehomologowany, że na przeglądach będzie problem, że TU będzie się czepiać. Na właściwości jezdne narzeka NIKT.

A co do klucza, to ja mam ten z Twojego pierwszego linku. Działa bez problemu, jedynie mi się popsuła blokada i można tą przedłużkę wyciągnąć całkowicie, a powinna się blokować, żeby nie wypadała.
Ostatnio tym kluczem odkręcałem/dokręcałem sprzęgło alternatora (dla malkontentów - TAK, miałem specjalną nasadkę) i dał radę, chociaż jego wygięcie było kłopotliwe.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem