Temat: [Focus 2011-2014] Domontowanie czujnika zmierzchu/deszczu
View Single Post
Stary 08-04-2021, 13:40   #259
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Domontowanie czujnika zmierzchu/deszczu

Ja w FF2 wybrałem opcję odcięcia struną gitarową i mimo że do tego podchodziłem jak pies do jeża, to poszło jak dla mnie zaskakująco łatwo. Wydaje mi się, że to jest najbezpieczniejsze rozwiązanie dla szyby, po warunkiem, że kleju jest tyle, że struna wchodzi pomiędzy uchwyt a szybę. Minus tego rozwiązania jest taki, że na szybie zostaje warstwa starego kleju, z którą dobrze byłoby coś zrobić. Ja tego zaniechałem, i co prawda bez problemu do tego przykleiłem nowe mocowanie a luterko trzymało się bez zarzutu, to jednak większa warstwa kleju między mocowaniem a szybą przełożyła się na większą szczelinę pomiędzy osłoną czujnika a szybą. W zasadzie mało kto byś zorientował, że coś jest inaczej niż z fabryki, ale ja się naoglądałem wcześniej zdjęć przygotowując się do tego moda i wiedziałem, że ta szczelina powinna być mniejsza.
Nie wiem przy jakiej temperaturze klej robi się plastyczny, ale jeżeli nie jest to jakoś ekstremalnie dużo to pewnie obecnie próbowałbym to podgrzać tak jak radzi kolega Mayak. Generalnie szyba w lecie nagrzewa się niesamowicie tyle tylko, że cała a nie punktowo. Idąc tą drogą, nie wolno doprowadzić do szoku termicznego szyby, a więc cała musi być ciepła i trzeba ogrzewać ją trochę szerzej niż tylko w miejscu mocowania lusterka.
Z całą pewnością nie próbowałbym ukręcić mocowania od tak.