Odp: Nieregularne drgania na kierownicy
Mam dokładnie ten sam problem. Czy udało się komuś go rozwiązać bez wymieniania wszystkich elementów z dobrych na nowe.
U mnie zrobione: Wymienione wszystkie tarcze klocki, wyczyszczone i pomierzone czujnikiem zegarowym piasty; wymienione tylne piasty ponieważ miały jakby taki ząbek podczas kręcenia; sprawdzona zrobiona zbieżność i geometria; układ kierowniczy bez luzów i stuków; wymienione dwa komplety opon lato i zima oraz zakup nowych felg dodatkowych do opon zimowych; koła wyważane kilka razy w różnych wulkanizacjach.
Drgania występują jak u kolegi z 1 postu spontanicznie ale udało mi się zauważyć pewne zależności: auto rozpędzone do 120 km/h wbijam luz i puszczam gaz auto zaczyna zwalniać kierownica dostaje drgań ale wydaje mi się, że drgania kierownicy są tylko objawem a drży cała karoseria siedząc z tyłu w trzecim rzędzie siedzeń drgań pojazdu nie czuć. Czasami jadę brak drgań na kierownicy przyhamuję mocniej zaczyna drgać kierownica już podczas hamowania i po puszczeniu hamulca drży dalej.
|