Temat: [Focus 2014-2018] Pedał sprzęgła wpadł w podłogę
View Single Post
Stary 10-04-2021, 15:07   #16
apt
ford::amateur

Imię: Fabian
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Pedał sprzęgła wpadł w podłogę

Mnie udalo sie zdiagnozowac i usunac problem z nieodbijajacym pedalem sprzegla. Nie pisalme dlugi czas, poniewaz czekalem i obserowowalem czy bede negatywne efekty. Po 2 miesiacach problem nie wraca wiec ok.

Objaw - nie odbija pedal sprzegla, jest "gumowaty" podczas pracy, trzeba pomoc i podbic butem, zeby szybko wrocil. Biegi wchodza ok, wysprzegla sie ok. Problem glownie wtedy gdy sa niskie temp.

Przyczyna - jesli dlugo nie wymieniany plyn hamulcowy to jest w nim podniesiona zawartosc wody, dlatego trzeba wymieniac. Po wymianie jakis czas ok i problem wraca. Moze byc tez uszkodzona lub zuzyta pompka sprzegla, po wymianie pompki problem wraca. Przyczyna zapadajacego sie znowu pedalu sprzegla czy to po wymianie plynu czy pompki, lub innego elementu ukaldu sprzegla (np. wysprzeglik) jest zapowietrzajacy sie ponownie uklad.

Rozwiazanie - powtorzyc odpowietrzanie calego ukladu sprzegla, ale tez hamulcowy. Trzeba to zrobic w 2 osoby. Jedna odkreca zawor w komorze silnika, druga pompuje sprzeglo siedzac za kierownica. Bralem w tym udzial i mysle, ze jedna osoba moze nie byc w stanie dokaldnie odpowietrzyc, szczegolnie w Fordzie. Wg. mechanika w innych autach odpowietrzanie jest prostsze. U mnie przy tym kolejnym odpowietrzaniu leciala piana z ukaldu sprzegla. Potem odpowietrzanie ukladu hamulcowego, kazde z kol. I na koniec uzupelnic plyn w zbiorniczku. Po takiej operacji od 2 miesiecy nie ma juz problemu. 15 min roboty.

W moim Focus mk3 1.6 tdci, najpierw (sty 2021) byla wymieniona pompka sprzegla i calkowicie wypompowany i zalany plyn hamulcowy. Po ok 3 tygodniach, i przy mrozie ok. -20 problem wrocil. Poczytalem na anglojezycznych forach, gdzie okazalo, ze ten problem jest znany w swiecie, i znalazlem info, ze problem ze sprzeglem wynika ze "specyficznej" budowy pompki. Po jakiejkolwiek wymianie trzeba powtorzyc odpowietrzanie, bo po krotkim czasie tam sie zbiera powietrze z jakiegos powodu. U mnie leciala piana, wiec napewno tak bylo.
apt jest offline   Odpowiedź z Cytatem