Odp: Naprawa pokrętła regulacji kierunku powietrze do kabiny
W październiku pisałem post w tym temacie. Miałem zerwaną linkę od sterowania nawiewu. Kupiłem używaną linkę na allegro za 71 zł razem z przesyłką. Mechanik wymienił linkę, ale problem który doprowadził do zerwania linki pozostał. Po wymianie linki dalej pokrętło chodziło bardzo ciężko. Mechanik twierdził, że żeby zrobić to "jak należy" trzeba demontować całą deskę rozdzielczą. Za wymianę zapłaciłem 50 zł. Nowa, używana linka chodziła ciężko, aż do dzisiaj kiedy znowu się zerwała. Sam zdemontowałem radio, a następnie konsolę środkową. Linka jest zerwana od strony wnętrza auta/pokrętła jak poprzednio. Rozumiem, że sam problem jest głębiej przy nagrzewnicy? Ktoś może napisać co konkretnie jest przyczyną i napisać jak problem wyeliminować? Bo raz czytam że wystarczy zdemontować konsolę środkową, schowek i panel nad kierownicą, a raz, że bez wymontowania deski rodzielczej się nie obejdzie. Różnica jest taka, że te pierwsze 3 rzeczy można wymontować w 20 minut i zaoszczędzić na mechaniku. Za demontaż całej deski chyba bym się jednak sam nie zabierał. Jest może jakaś instrukcja ze zdjęciami co tam trzeba gumowego przyciąć przy nagrzewnicy aby problem nie powracał?
|