View Single Post
Stary 11-04-2021, 18:55   #610
AndrzejBN
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Mondeo Mk V
Silnik: 2.0 Tdci 180
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Modyfikacje dołożenie Kamery Cofania

Witajcie

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Mianowicie zamontowałem kamerę o numerze ES7T-19G490-AA. Zamontowałem ją w aucie Mondeo 2015 HB, aktywację zrobiłem programem FORSCAN zgodnie z podanymi informacjami na forum.
Kamera wystartowała pokazały się linie skrętne oraz stałe, zoom, nawet kwadraty oraz wizualizacja czujników w prawym górnym rogu SYNC2. Czyli teoretycznie wszystko ok. Więc poskładałem auto. Po wszystkim wsiadłem w auto i pojechałem na test. I tutaj pojawiły się pierwsze problemy. Obraz z kamery po wrzuceniu wstecznego się pojawił jednak po około 15 sekundach znikł i po chwili się pojawił ponownie, ale tym razem odwrócony o 180 stopni w poziomie (czyli na wyświetlaczu prawy bok widzę po lewej stronie, a lewy po prawej) oraz bez żadnych linii. Efekt przy cofaniu nie do zniesienia. Przy kolejnych próbach zazwyczaj obraz z kamery się pojawiał, ale od razu odwrócony, lub pojawiał się czarny ekran i po chwili komunikat o tym, że kamera nie jest dostępna. Kolejna próba… jest prawidłowy obraz i działające linie… ale tylko przez kilka sekund po czym znika na 2 sekundy i pojawia się odwrócony. Kolejne próby już bez uzyskania prawidłowego obrazu z kamery. Zawsze odwrócony i bez linii.

Dodatkowo wyskakuje błąd BCMii: B115E:08-0A. Kasowanie błędu nic nie daje. Wyskakuje praktycznie od razu.
Próba kalibracji kamery procedurą forscan kończy się błędem oraz przerwaniem procedury przy 8%.

W dniu dzisiejszym jeszcze raz rozebrałem wszystko, żeby sprawdzić wiązki czy to nie problem z kablami, ale nic niepokojącego nie znalazłem. Wygląda na to, że instalacja jest okej, przynajmniej wiązka od kamery do zielonej wtyczki w bagażniku.

Zauważyłem, że jak auto postoi przez minimum godzinę to za pierwszym razem kamera włącza się prawidłowo i nie ma zasady jak długo w takim stanie podziała. Kolejne włączenie wstecznego to na 99% obraz odwrócony.

Czy spotkaliście się z takim problemem? Czy to może być wina uszkodzonej kamery cofania czy może problem w instalacji auta? A może kwestia programowania?

Będę wdzięczny za każdą sugestię.
AndrzejBN jest offline   Odpowiedź z Cytatem