View Single Post
Stary 13-04-2021, 09:28   #7204
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nikt z Was nie miał do czynienia z francuską motoryzacją? Pytałem wcześniej czy one serio są aż tak straszne? Macie doświadczenia?

Inne pytanie...ktoś wyżej pisał, że skrzynie dwusprzęgłowe to lipa. Przecież taka była fama że są super, że szybkie, że oszczędzają paliwo itp. Nie interesowałem się tym to nie wiem ale serio zwykła skrzynia automatyczna jest lepsza?

Są dobre francuzy i złe francuzy jak wszystko inne. Małżonka zrobiła Clio 260tys km i tylko paliwo lała, zero problemów z mechaniką, zawieszeniem czy blacharką.
Szwagier popyla Laguną 3 - 2.0 benzyna - już dawno przekroczył 200 tys km - to samo - tylko paliwo i w drogę.

Z Talismanem jest syndrom Laguny 2 - jak wpadłem na forum to co druga osoba ma problemy z elektryką, to jakieś czujniki padają, to Navi się wiesza, to choinka na desce itp itd.
Auto jest mega wygodne, świetnie wyciszone no ale ma swoje duperelki, które nie unieruchomią Cię w trasie ale porządnie wkurzą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No i skrzynia - dwusprzęgłówki są naprawdę fajne, płynna zmiana biegów, szybka reakcja itp ale mają jedną dużą wadę konstrukcyjną że po pewnym przebiegu (zależy od stylu jazdy - jak noga w podłogę to i 100 tys km wystarczy) zaczynają się problemy z mechatroniką - skrzynia szarpie przy ruszaniu, biegi nie wchodzą już tak płynnie. W sumie można tak jeździć ale jest ryzyko.
Dwusprzęgłówki są mega wyczulone na regularne wymiany oleju i serwis. W porównaniu z nimi hydrokinetyk jest pancerny.
Większość tutaj kupuje nówki i po leasingu na otomoto więc problemu nie zdążą uświadczyć ale jak masz w planie zrobić ze 200 tys km albo jeździć dłużej niż 3-4 lata to już możesz się naciąć.