View Single Post
Stary 15-04-2021, 20:27   #275
RudyTDI
ford::average

Imię: Paweł
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI 163km at@mt
Rocznik: 2011
Cool Odp: powershift szarpie

Witam Panowie ponownie, pewno już mnie znacie gdzieś z wątków o PowerShicie, ponieważ borykałem się z problemami i dalej poniekąd się borykam. Sytuacja wygląda tak, że skrzynia po zakupie samochodu (Galaxy mk3 2.0 TDCI 2014r) była regenerowana w zakładzie w tym się specjalizującym (Wrocław); ponieważ był wyciek oleju i awaria w postaci tego, że nie chciała wrzucać biegu 2, restart silnika pomagał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Później jeszcze parę razy na w.w. zakładzie naprawy skrzyni i jest Jako-Tako.Skrzynia przegazowuje (szarpie) między 1-2 (standardowo) oraz między 3-4- trochę delikatniej. Ostatnio czyściłem zawór EGR, aby się do niego dostać musiałem ściągnąć cały dolot- od razu pod nim uszczelka wymieniona itp. Po złożeniu samochodu i przejażdżce auto mniej szarpie między 3-4, praktycznie w ogóle. Pojawił się również błąd wypalania DPF. Więc wypalanie statyczne samochodu. Oczywiście niby nie udane, lecz wartości dużo spadły 80-30% a drugi 45-9%, a błąd który ma wskazywać na nieudane wypalanie nawet się nie pojawił - więc przyjąłem iż się udało. Po tym zabiegu przejażdżka próbna i... Skrzynia pracowała tego dnia jak marzenie. Brak szarpnięć, praktycznie brak przegazowań.Następnego dnia, gdy poziom zanieczyszczeń w Filtrze się zwiększył - zaczęły wracać szarpnięcia. Chyba będę się skłaniał ku regeneracji filtra DPF. Teraz moje pytania:

1.Co myślicie o tym temacie? ktoś to już przerabiał? Wynika z tego , że na działanie Tego automatu bardzo duży wpływ ma kondycja Filtra Cząstek Stałych lub/i katalizatora.

2.Widziałem również reklamę serwisu Bosch Świdnica - regeneracja DPF za 492zł chemią w myjce.Ktoś jest w stanie coś powiedzieć na temat tego zakładu? LINK

3. Wypalanie statyczne dpf przy automatycznej skrzyni biegów robimy na "N" czy na "P"? Pytam, bo na "N" są komputerowo bardziej ograniczone obroty.

Czekam na wasze doświadczenia - być może razem uratujemy wiele naszych skrzyń przed gniewem Nas-kierowców. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Paweł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20210415_191429.jpg (82.5 KB, 43 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20210415_191806.jpg (79.4 KB, 37 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez RudyTDI ; 16-04-2021 o 03:31
RudyTDI jest offline   Odpowiedź z Cytatem