View Single Post
Stary 18-04-2021, 10:53   #27
GryKam
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1.6D
Rocznik: 2005
Domyślnie Ciężko odpala, kopci na biało i muli

Cześć,
problem wygląda następująco:

zauważyłem od jakiegoś czas, że samochód trochę ciężej odpalał i trochę kopcił na biało. Nie przejmowałem się tym jakoś bardzo, z uwagi na temperatury. Wiedziałem jednak, że będę musiał się temu przyjrzeć, bo do tej pory (nawet przy -17 stopniach) odpalał od strzała, bez zająknięcia. Dodam, że przed zimą wymieniłem świece i akumulator, filtry olej na bieżąco co 10k km.
Problem pojawił się prawdopodobnie po dwóch ostatnich tankowaniach na jednej stacji. Po 2-3 tygodniach, od cięższego odpalania, samochód ledwo ledwo odpalił, przy czym bardzo mocno zakopcił na biało, ale ruszył. Przejechał dosłownie 2m i zgasł. Próbowałem odpalać, ale bezskutecznie (kręcił normalnie). Na drugi dzień wróciłem, żeby przeholować go do mechanika, przy czym znowu spróbowałem go odpalić i nic. U mechanika postał 2 dni, po czym za pierwszym razem mu odpalił. Mechanik jeździł dość długo, odpalał i gasił i wszystko było ok. Na drugi dzień już nie odpalił. Komputer pokazywał masę błędów, m.in. egr, świece, przepływomierz, ciśnienie paliwa. Była próba odpalenia "na plaka" i jeździł bez problemu, bez żadnego szarpania itd. Kolejne próby odpalania i nic, palił tylko "na plaka". Wstępna diagnoza: pompa lub któryś z wtrysków - do sprawdzenia w warsztacie specjalizującym się. Zanim zdecydowałem się na taki warsztat, profilaktycznie został wymieniony filtr paliwa i samochód zaczął palić. Z dużymi problemami (długo kręci i kopci mocno na biało), ale pali i jeździ płynnie, z tym, ze jest słaby, mniej więcej do 1800 obrotów. Dodatkowo zauważyłem, ze przy odpalaniu powoli wchodzi na te swoje około 800 obrotów, normalnie wchodzi na mniej więcej 500 i później wskazówka dość powoli toczy się do tych ok. 800.

PS dodam, że rok temu był zaślepiany i wyprogramowany EGR.

Jest jeszcze coś, co w takim przypadku może się okazać drobnostką i warto by było to sprawdzić, zanim wtryski i pompa pójdą do sprawdzenia? Czy EGR może mieć coś z tym wspólnego?

Ford Focus 2005r. 110KM
GryKam jest offline   Odpowiedź z Cytatem