View Single Post
Stary 18-04-2021, 20:35   #75
dawidgdansk
ford::beginner

Model: S-Max 140 KM
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014
Domyślnie Drgania kierownicy...nie tarcze

Proszę Was o pomoc...

Posiadam dwa komplety kół z oponami - 16 alufelgi i opozny zimowe MICHELIN ------- 17 alufelgi FORD letnie z oponami SAVA INTENSA.

Jak w wulkanizacji wyważam i zakładam komplet 16 zimowych - jest wszystko ok.

Jak wyważam 17 letnie - jest cyrk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Otóż...Trzy lata temu kupiłem komplet opon letnich SAVA INTENSA ...Po trzech miesiącach użytkowania letnich opon, jedna z nim miała przecięcie boczne ( jedna z przodu)...zatem musiałem jedna z przodu kupić nową...jedna, ponieważ komplet używałem tylko 3 miesiące, dlatego wulkanizacja zaleciła aby kupić jedną...

Później z biegiem czasu czułem drgania kierownicy przy hamowaniu i delikatne przy jeździe...

Tarcze ok - bo po zmianie kompletu opon i kół na zimowe, drgania ustepowały..zatem to nie wina tarcz.

I tak co roku latem powtórka...wulkanizacja wyważenie prawidłowe...wszystkie koła na wyważarce 0 ...0... ale z biegiem czasu użytkowania drgania podczas hamowania i niekiedy jazdy...

W ubiegłym tygodniu przy zmianie kół z zimowych na letnie poprosiłem, aby zamienili przód z tyłem ( letnie ) miejscami. Drgania jeszcze większe. Z powrotem założyliśmy jak co roku - te same koła na te same miejsca...lepiej, ale nadal delikatnie kierownica wibruje..

Tarcze zmienione miesiąc temu. Dlatego to nie wina tarcz....

Już nie wiem jaka przyczyna:
1. czy jeżeli zmieniłem jedna oponę ( jedna z czterech opon ) w wyniku jej uszkodzenia po 3 miesiącach użytkowania-?> to może być przyczyna, że jedna opona jest o 3 miesiące nowsza i ma inny bieżnik...?
2. czy to wina alufelgi? Czy pomimo wyważenia 0...0 - czyli niby prawidłowe wyważanie, któraś felga może być krzywa? A może wina opon...wiadomo człowiek nie może eksperymentować, bo to wszystko koszty

Sam nie wiem - ale denerwuje bardzo jak są te drgania delikatne podczas jazdy. Delikatne ale są...a nie powinno być ( bo na kompletach zimowych opon i felg tego nigdy nie mam ) a jak zakładam komplety letnie to niestety odczuwalne drgania

Co sądzicie?

Dzięki za wszelkie uwagi i podpowiedzi...

Ostatnio edytowane przez dawidgdansk ; 18-04-2021 o 21:07
dawidgdansk jest offline   Odpowiedź z Cytatem