Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 19-04-2021, 22:21   #324
Bisek
ford::beginner

Imię: Bartek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Exclamation Mondeo MK4 2008 2.0 TDCi 140km - DPF Ciągłe wypalanie

Witam Wszystkich,

Po spędzeniu wielu godzin na forum jak i wydaniu sporej ilości pieniędzy nadal nie udało mi się rozprawić z problemem związanym z ciągłym wypalaniem/dopalaniem DPF-a. Mam nadzieję że zakładając ten temat znajdę pomoc. Ale od początku:

Auto: Mondeo mk4 2.0TDCi 2008, przebieg 270tyś. Autem jeżdżę od 9/10 lat

1. Problem z DPF-em zaczął się w ubiegłym roku w ubiegłym roku w sierpniu. Zaobserwowałem bardzo częste próby wypalenia DPF-u. Na początku wiązałem to z lipnej jakości zaworem EGR jaki kupiłem i wymieniłem wcześniej. Po wizycie u mechanika EGR został zmieniony na nowy DELPHI (dodatkowo zmieniono olej na nowy bo starego przybyło), sprawdzony DPF na kompie, wyszło że czysty. Nie pomogło

2. Następna diagnoza, nikt nie zgadnie: PRZEPŁYWOMIERZ!!!, kupiony i wymieniony na nowy. Nie pomogło.

3. Zmiana mechanika.

4. Kolejny pretendent do wymiany: pompa wysokiego ciśnienia (trochę drogo na nową) więc udało mi się znaleźć używaną, pompy zostały zamienione. Nie pomogło + kolejna wymiana oleju bo Mondeo nadal produkuje olej.

5. Kolejne w ruch poszły wężyki różnicy ciśnień. Nie pomogło

6. Podmianka czujnika różnicy ciśnień (miałem już dość kupowania kolejnych nowych części dlatego podmianka ze sprawnego auta) Nie pomogło + wymiana oleju.

7. Wizyta u kolejnego mechanika. I tu musze pochwalić. Pan przejechał się ze mną autem z podłączonym komputerem i patrzył na parametry. Po jeździe powiedział że musi skonsultować się z kolegom który jest diagnostą. Na drugi dzień dostałem odpowiedź żeby wyjąć i wyczyścić DPF.

8. Czyszczenie chemicznie w maszynie DPF-u i uwaga to pomogło. Na jakieś 4000 km. Problem wrócił po małej awarii jaką był pęknięty wąż z płynem chłodniczym (taki gumowy, idzie za EGR-em), cały płyn ulotnił się. Nowa rura od forda, nowy płyn chłodniczy.

Po naprawie "wycieku" pojawił się na nowo problem z DPF-em. Powyżej macie historię tego co zostało zrobione. Przepraszam że może trochę chaotycznie ale sporo się z autem działo.

Finalnie jestem w momencie gdzie już sporo zostało wymienione (nawet świece żarowe, ale one zostały wymienione profilaktycznie z powodu ciężkich warunków pracy jakim są nieustanne próby wypalenia DPF). Mechanicy/"informatycy" nie mają już pomysłu co by tu wymienić, nawet wymiana opon na nowe letnie nie pomogła. Komputer nic im nie pokazuje, maksymalna temperatura spalin przy wypalaniu wynosi około 450 stopni i jest to jedyna rzecz jaka się nie zgadza (poza ciągłym dopalaniem). Auto przyspiesza jak zawsze, odpala jak zawsze (normalnie), nie wariują obroty.

Warunki eksploatacji auta:
- Codziennie trasy po 50 km do pracy i 50km z pracy - trasa S8.
- Jazda Dynamiczna, bardzo szybko przyspieszam do dozwolonej prędkości a potem tempomat po trasie
- Tankowane tylko na Shell, V-Power Diesel. (z reguły są to 2 stacje Shell, zależy do której mi bliżej na rezerwie.
- Olej 5w30 TOP TEC 4300

Może miał ktoś podobna sytuację i podpowie co może być przyczyną tego że auto jeździ normalnie a bez przerwy włącza próby wypalenia DPF-a. Jak brakuje jakiś informacji w moim monologu to proszę o pytania.
Bisek jest offline   Odpowiedź z Cytatem