Focus mk3 1.6 tdci kopci i szarpie.
Witam.
Mam problem z moim Focusem mk3 1.6 tdci z 2011 roku. Wszystko zaczęło się ok. 2 miesiące temu dzień przed wyjazdem w góry. Podczas jazdy zapalił się check i po podłączeniu komputera pojawił się błąd egra. Pomyślałem ok jutro czeka mnie podróż droga ekspresowa to "przedmucham" go i będzie ok. Po ok 100 km zapalił się błąd i auto nie reagowało na gaz, aż w końcu zgasło. Przy próbie ponownego odpalenia nie reagował. Na szybko odłączyłem i podłączyłem klemę i auto odpaliło. Dalsza podróż przebiegała bez problemu, więc uznałem że udało się przeczyścić egra. Po tym incydencie dpf wypalał mi się co ok 200 km i momentami było czuć jak coś hamuje auto. Zdecydowałem się na wymianę egra i wypalenie dpfa komputerem. Następnego dnia po odpaleniu było czuć, że auto nie ma mocy. Po przejechaniu ok 10 km pojawił się błąd związany z egrem. Po wyciągnięciu go i wyczyszczeniu jest spokój. Zrobiłem już ok 700 km, a dpf wciąż się nie wypalał. Pojawił się natomiast inny problem. Przy jeździe ze stałą prędkością najczęściej na 2 tys. obrotów auto szarpie i mocno kopci na biało. Podczas przyspieszania czuć, że auto nie straciło mocy, zero dymu i szarpania. Po powrocie na stałą prędkość problem się powtarza. Objawy nasilają się gdy na dworze jest wilgotno lub poniżej 4 stopni. Po podłączeniu komputera żadne błędy się nie pojawiają. Co może być przyczyną?
Z góry dzięki za pomoc.
|