Ten następca Mondeo zapowiadał się na poprzednich fotach jak rasowe podwyższone coupe/gt w stylu BMW 3/5 GT, a teraz wyszedł z profilu jak jakaś pokraka w stylu Toyoty C-HR.
Cytat:
|
Ci co kupowali mondeo odpłyną w stronę S60/90 , 3/5-kti , W213, gulii itp.
|
W S90/5/E wątpię, bo to zupełnie inna kasa. S60/3/A4/C też droższe i mniejsze - wielu może to nie odpowiadać, ale nie wykluczam sporego odpływu, aczkolwiek przewiduję główny odpływ w stronę Passata B9 i Superba 4 jak się pojawią oraz w kierunku Tiguana, Kugi i tym podobnych.
Cytat:
|
a tej bajki z parciem na suv-o cross nie wiadomo co Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ... jakoś inni producenci "sedanów" nie kastrują z oferty
|
To nie bajka, tylko rzeczywistość. C5tki, Avensisa i Accorda już nie masz, ale pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Niebawem do odstrzału Mondeo, a potem, patrząc po kilkudziesięcioprocentowych spadkach sprzedaży r/r, do ubicia będzie Talisman, Mazda 6 i chyba jednak w późniejszym terminie Insignia oraz 508. Moim zdaniem na bardzo długo zostanie z nami wyłącznie Passat i Superb, bo co prawda sprzedaje się ich coraz mniej, ale spadki są stosunkowo małe. No ale wg mnie te modele żyją już prawie wyłącznie dzięki firmowym flotom, bo ja od jakiegoś czasu już praktycznie nie słyszałem o przypadkach, żeby ktoś prywatnie/na JDG chciał kupić nowy samochód segmentu D.
Cytat:
|
Napisał Woytas
;Bo wypuszczenie modelu w danym segmencie nie gwarantuje sukcesu , to auto musi się jeszcze podobać i być pewnym kompromisem ceny, wyposażenia , gabarytów i palety silnikowej daleko nie szukając czemu tego samego Tiguana sprzedaje się 60% więcej od Kodiaq-a ...
|
Bo Tiguan to segment C, a Kodiaq D. Konkurentem Tiguana jest Karoq. A ten też sprzedaje się słabiej, bo Skoda nie zaoferowała nic jak w przypadku Polo-Fabia (dostępne kombi) Golf-Octavia (liftback i więcej miejsca) i Passat-Superb (liftback i więcej miejsca), więc po co kupować podróbę, skoro oryginał w podobnej cenie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Patrząc od tej strony tak - ale patrząc od strony dużej liczby klientów (korpo) zwracających uwagę tylko na wysokość raty miesięcznej jest już inaczej - w kwocie miesięcznej raty za obecnego mondka mogłem mieć super wyposażoną serię 3 od BMW lub średnio wyposażoną (ale nadal fajną) serię 5 albo E-klasę. Powód pozostania przy Mondku to tylko korpo polityka dotycząca marek premium - ale to się zmienia wszędzie i myślę że za 3-4 lata będzie już inne podejście.
|
Tak było w UK. 20 lat temu weszły ulgi podatkowe i zrobiły się modne leasingi, gdzie 3ki i A4ki wychodziły podobnie co Mondeo i Vectry, więc floty przeszły na te modele.
Cytat:
|
I tak za parę lat wszyscy będziemy kupowali SUVy i crossovery bo inne auta nie będą po prostu oferowane. Bo taki cel mają producenci. Resztę załatwią spece od marketingu. Dzięki temu jedną platformą mogą obskoczyć wszystkie napędy, gdyż jest przygotowane miejsce na baterie w podłodze. I nie muszą sią martwić i zgadywać jak szybko będzie sie rozwijał rynek elektryków - wsadzą taki napęd na jaki będzie popyt, a platforma "łyknie" wszystko.
|
Jak najbardziej tak może być. Pamiętamy jak wielu narzekało na smartfony i trzymało długo telefony z klawiszami. Teraz to chyba tylko mafie je mają, bo ciężko wgrać podsłuch
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na wysoką rozdzielczość w laptopach też narzekano, dziś ciężko sobie wyobrazić powrót do starej. Na nowy interfejs Office też narzekano, dziś nikomu nie przeszkadza. Zdecydowana większość klientów jest do urobienia, a mniejszość z i tak już garstki klientów segmentu D mało kogo interesuje. Ja już nawet we flotach, czyli ostatnim bastionie segmentu, widzę coraz więcej Tiguanów, Karoqów czy Kodiaków.
Cytat:
1. Mam pod 40tce i nie widzę problemu z wsiadaniem ale faktem jest że problemy z kręgosłupem ma coraz więcej ludzi ale nie przez wsiadanie do aut ale leniwy tryb życia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Jak 90% będzie SUV to problem ze światłami w oczy powróci - wtedy znowu podniesiemy auta o pół metra ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3. Większość krawężników się obskoczy - różnica między kombi a SUVem to często maks 1-2 cm . Co ważniejsze - duże SUVy (DMC >2.5) zgodnie z przepisami nie mają prawa wjeżdżać na chodniki i krawężniki
|
Ad.1.
Nie chodzi o problemy, a o wygodę. Kiedyś łóżka też były niskie, dziś są wysokie. Kiedyś częściej gimnastyka z prysznicem w wannie, dziś prysznic na stojąco. Coraz więcej otyłych ludzi, dla których podnoszenie bebzona przy wychodzeniu jest po prostu uciążliwe.
Ale przede wszystkim chodzi o bardziej siedzącą, wyprostowaną pozycję z nogami pod kątem prostym, która wg ortopedów jest zdrowsza (zauważ, że wszystkie fotele robocze na których siedzi się godzinami mają taką pozycję - TIRy, autokary, autobusy, busy, ale też maszyny budowlane czy wózki widłowe).
W zasadzie to pierwsze samochody też miały taką pozycję i to dość długo, więc na upartego można przyjąć, że dugoterminowo jest to klasyczna pozycja, a niska to chwilowy "wymysł".
Ad.3. A jednak haczenie Mondziakiem o krawężnik przy zwykłym parkowaniu to standard i zawsze stres, czy ten plastik pod zderzakiem tym razem się nie zerwał. W SUVach i crossoverach ta niewielka czasami różnica wystarcza na prawie wszystkie krawężniki.
Cytat:
|
Przyjrzałem się dziś nowemu C4. Ja lubię siedzieć dość daleko od kierownicy i jak ustawiłem sobie fotel pod siebie to w tym samochodzie nie mogłem sięgnąć do panelu klimy oraz potencjometru radia. Nie wiem czy to ja tylko tak to odczułem ale jeśli znajdą się inni to jest to ergonomiczna porażka. Ktoś ten samochód oglądał?
|
Zdarzają się wtopy. W Mondeo manual wrzucanie piątki to też dla długorękich raczej - prawdopodobnie amerykański projekt konsoli nie przewidywał tego archaicznego urządzenia i wyszło jak wyszło. Potwierdza to fakt, że korzystanie z uchwytów na kubki przy manualu to też jakiś dramat.