Cytat:
|
Dzięki za info. To już 3 wyciek ostatnio z układu chłodzenia. Nie wiesz czy firma GT Bergman jest coś warta? To najtańsza oferta - niecałe 200 zł, za 250 jest Pierburg, trochę bardziej znana.
|
Szczere to nie wiem nawet kiedy ta pompka ma działać, nigdy nie słyszalem jej w akcji. Nawet myslalem zeby sobie z ciekawości diode na testy podpiać i wiedzieć kiedy ona chodzi. Z katalogu wynika że pierwsze 1.6eb byly bez pompki potem jakby dolozyli po kilku miesiącach. I w ogóle co nią steruje (ecu?) bo wg schematów to jest podpieta tylko do pieca webasto którego u mnie nie ma. Jedyne jej zadanie jakie ja widzę to pomoc cyrkulacji przez nagrzewnice przy wolnych obrotach i/lub chłodzenie turbo po zgaszeniu (nigdy nie słyszalem pracy no ale po pałowaniu nie gasze od razu nigdy, albo może tylko działa ze start/stop? )
Na oryginał idzie Pierburg. Jak brac nowa to tylko taka. Swoją drogą gdzie ona cieknie bo może wystarczy rozebrac i wymienic oring?
Ja się tez ostatnio uporałem z mikro wyciekami, ciekła uszczelka czujnika temperatury tego zwyklego, oring weza przy zbiorniczku, pompa wody po 300tys.km o dziwo nie