View Single Post
Stary 01-05-2021, 19:55   #1
CrazyChazz
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie DW10C Kangurowanie silnika - analiza logów

Cześć,
To mój pierwszy wpis na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Mam doświadczenie z Vagiem i bardziej z silnikami benzynowymi oraz LPG.
Od początku roku mam Mondeo 2.0 TDCi DW10C 163 KM, na chwilę obecną 220000 km. przebiegu.
Samochód podczas jazdy zachowuje się jakby z tyłu ktoś go trzymał na sprężynie. Jeśli silnik zimy jest to nieco bardziej odczuwalne. Dziennie auto robi 2x25 km, trasa przejazdowa z prędkością 70-1xx km/h w zależności od warunków; raz dwa razy w miesiącu trasa 170 km w jedną str.
Samochód ma wymienione filtry ( paliwo i oleju oryginał PSA, w odstojniku nie było opiłków ), wyczyszczony osobiście przeze mnie EGR (rozłączona chłodniczka spalin i wymyta, podobnie moduł z zaworem oraz rurka idąca do kolektora)- bez resetowania wartości KAM.
Noszę się z zamiarem wymiany zaworu sterowania turbo, ponieważ po zgaszeniu słuchać charakterystyczne pierdzenie.
Forscan nie zgłasza żadnych błędów, oprócz zaciętej żaluzji Kysor, ale wątpię aby to miało wpływ na opisywany przeze mnie temat.

Proszę o weryfikację zapisu jazdy od uruchomienia do rozgrzania silnika. Czy wartość BPA_OUT jest właściwa dla tego silnika? Ew. czy pozostałe wartości są w normie?
Link z zapisem z Forscan:
https://files.fm/u/pjbr63jhz

Z góry dzięki za pomoc,
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg logdw10c.jpg (96.5 KB, 116 wyświetleń)
CrazyChazz jest offline   Odpowiedź z Cytatem