Cytat:
|
O ile pamiętam, to specyfikacja SN jest po prostu bardziej wymagająca względem wcześniejszych i nie ma nic wspólnego z inwazyjnością. Bardziej inwazyjne mogą być zaś dodatki (np. czyszczące/myjące) w oleju, które z bardzo starymi silnikami mogą faktycznie niezbyt dobrze współpracować, ale w przypadku silników Ford Ka nie ma się czym martwić.
|
Z kolei o ile ja pamiętam, o zaszeregowaniu w API decydują właściwości ochronne, a te uzależnione są od dodatków właśnie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Siłą rzeczy SN ma więcej dodatków. Oczywiście jak mówisz może to nie mieć znaczenia, napisałem to bardziej wszelki wypadek.
Cytat:
|
10W-40 może być równie dobrze mineralny, jak i syntetyczny. Lepkość oleju nie ma nic wspólnego z bazą, na której jest oparty
|
Tak, zgoda
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
określenia "połsyntetyka" i "10W-40" należy w moim zdaniu traktować rozłącznie. Chodzi oczywiście o lepkość, bazę podałem tylko dlatego, że na tym forum kilka osób użyło właśnie "połsyntetyka 10W-40", co w moim głębokim przekonaniu z powodu bazy również jest pomysłem chybionym
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
ja bym celował przynajmniej w Motula czy Valvoline
|
Motul i Valvoline wyżej od Shella? Po połączeniu sił?
Temat do długiej i miłej dyskusji
Nie dlatego, że uważam Shella za lepszego, to raczej sentyment do GTL oraz szacunek do koncernu, który produkuje olej od podstaw, włącznie z samodzielnym wydobywaniem gazu w Katarze
Tutaj nurtuje mnie jedna kwestia: Shell informuje, że od lat ściśle współpracuje z Fordem, tymczasem w sprawie oleju przekładniowego otrzymałem taką wiadomość z ich biura technicznego:
"zgodnie z moimi informacjami w Pana samochodzie wymagany jest olej spełniający wymogi normy Ford WSD-M2C200-C, w tym przypadku olej Shell Spirax S4 G 75W-90 jest odpowiedni (...) nie posiada on oficjalnej aprobaty Ford."
Ścisła współpraca bez aprobaty... wydawałoby się, że powinni ją otrzymać za flaszkę. Traktuję to po prostu jako deklarację zgodności, której nie ma na opakowaniu.
Cytat:
|
Z resztą w pełni się zgadzam, nic dodać, nic ująć.
|
Ja także