Temat: [Mondeo 2007-2014] Przeciekający fabryczny szyberdach
View Single Post
Stary 04-05-2021, 20:45   #169
niedziowiedz
ford::amateur

Imię: Filip
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Przeciekający fabryczny szyberdach

Hej Wam,

Jako, że prześledziłem wszystkie Wasze komentarze zabrałem się do pracy. Poprzednie opisy nie są doskonałe, dlatego jeśli ktoś chce się dokopać do przewodu odprowadzającego wodę z szyberdachu od strony pasażera to zapraszam.

W skrócie. Cała mokra podłoga pasażera + pasażera z tyłu. Zdjąłem słupek, zdemontowałem część podsufitki (trzeba zdemontować uchwyt (2x torx) + osłonę przeciwsłoneczną (2x torx), wyciągnąłem przewód z trzpienia i zacząłem dmuchać, podłączyłem nawet pompkę i nadmuchałem 6 bar, ale zator nie przechodził, w akcie desperacji wlałem nawet kreta - nie pomogło.
Zabrałem się za demontaż koła + nadkola. Po demontażu trzeba wsadzić łapę w kierunku podszybia, wyczujecie ręką wystający gumowy dzyndzel - to nasz odpływ.
Grzebałem w nim kablem, starą anteną CB, wyleciało trochę syfu, ale dalej odpływ nie był drożny.

Przeczytałem w postach, że można zabrać się za demontaż schowka. Tak też zrobiłem i leciałem na partyzanta, bo poprzednie opisy nie były precyzyjne. Ja Wam to ładnie opiszę.
Odkręcamy śruby mocujące schowek, bodaj 6x torx + 2x śruba 10 w górnej części schowka. Odłączamy 3 przewody - od lampeczki, od wtyczki AUX i od czegoś jeszcze w górnym prawym boku.
Naszym oczom ukazuje się plątanina przewodów i białe pudełko. Mocnym ruchem wyciągamy pudełko z mocowania (nic się nie uszkodzi, po prostu starannie to wyciągnąć) i nożem do tapet przeciąć wygłuszenie - od miejsca, gdzie było to białe pudełko do samego brzegu po prawej stronie.
Całość odgiąć, naszym oczom ukaże się kolanko wraz z przewodem. Kolanko wyciągnąć z dziury, w której jest osadzone i całość mamy gotową.

Ja to przepchałem jedną żyłą kabla elektrycznego. Złożyłem, odpływ drożny.

Kilka zdjęć wraz z opisem.
1. Moment tuż po zdemontowaniu pudełka i przecięciu poszycia na jego wysokości. Dostęp do mocowania kolanka w karoserii.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

2. Miejsce zaznaczone czerwonym kółkiem - w tym miejscu osadzony jest przewód. Białe pudełko jest w miejscu oryginalnym, jeszcze niezdemontowanym.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez niedziowiedz ; 04-05-2021 o 20:48
niedziowiedz jest offline   Odpowiedź z Cytatem