View Single Post
Stary 04-05-2021, 21:03   #266
pupek86
ford::advanced

Model: Mondeo mk5 vignale
Silnik: 2.0 ecoblue 190 KM
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Powershift doznania i jej dziwne zachowania

Dołączę się do tematu i opiszę swoją historię z PS w mondeo

Wóz kupiłem w październiku 2020 z przebiegiem 203kkm. Poprzedni właściciel w grudniu 2019 przy przebiegu 190kkm robił remont skrzyni w TrioMoto w Kobylnicy pod Poznaniem. Faktura na 9k PLN - wymiana m.in. jednego sprzęgła i kilku innych pierdół. Obecnie mam 211kkm. Podczas odpalania samochodu nie ma niczego niepokojącego, natomiast pierwsze ptrzerzucenie z P na R lub D wprowadza samochód w lekkie wibracje i czasem lekko zmiania obroty silnika. Na ciepłym nie ma różnnicy między P a D czy R. Na zimnym skrzynia czasem szarpnie, szczegolnie pierwsze ruszenie na D - czasem lekki kangurek sie pojawia. Przy hamowaniu na swiatlach potrafi szarpnac podczas redukcji biegow, czasem potrafi lekko obnizyc obroty. Na ciepłym ok. I na cieplym dla odmiany czasem pojawi sie dziwne zgrzytniecie podczas zmiany biegow, szczegolnie z 1 na 2. Czasem podczas pdojazdu do np skrzyzowania i puszczeniu gazu slychac jakby lekkie wycie, ktore ustepuje po dodaniu gazu. Olej zmieniany w listopadzie 2020 podczas wymiany uszczelniacza (na gwarancji). Sytuacja nie dawała mi spokoju ale po lekturze tego tematu chyba dam sobie spokój i nie bede zwracac na to uwagi.