Witam wszystkich forumowiczów
Mam problem z moim Mondeo MK4 1.6 Ecoboost (2014).
Chodzi o dziwne buczenie dochodzące zza zegarów, z kolumny kierowniczej wydaje mi się.
Przynajmniej jak przyłożę ucho do szczeliny od spodu kierownicy to buczenie jest znacznie głośniejsze i wyraźniejsze.
Brzmi to troche jakby wiązka kabli, albo cos innego, wpadało w jakiś rezonans.
Buczenie czasem jest, czasem nie ma. Raz głośniej a innym razem zupełnie cicho. Jest to bardzo irytujące.
Pojawia się już podczas uruchamiania, po włączeniu elektryki, ale przed zapłonem silnika (poz. 2 w stacyjce) wiec raczej nie jest to związane z mechanika osprzętu silnika. Wydaje mi się że nie jest też związane z klimatyzacja bądź nawiewami - klima i nawiewy są wyłączone.
Nagrałem krótkie wideo z tym buczeniem pod poniższym linkiem, może ktoś z Was wpadnie na jakiś pomysł.
Buczenie to słyszę cały czas, szczególne jak radio ciszej gra. Jest to naprawdę irytujące a szkoda, bo ogólnie po lifcie wyciszenie w aucie jest super.
https://youtu.be/ilpfqhaIeF0
Próbowałem rozebrać plastiki obudowy kolumny kierownicy ale nie bardzo wiem jak je ściągnąć.
Odkręciłam te 2 śrubki od spodu ale nadal obudowa trzyma się - nie chce tego połamać.
Od strony silnika nie słyszę tego buczenia.
Proszę pomóżcie