View Single Post
Stary 04-05-2021, 23:04   #588
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Hak holowniczy, jak powinien być zamontowany ?

Drugi załącznik, obrazek obok tego co zakreśliłeś na niebiesko. Tam jest odwołanie do punktu drugiego, z którego wynika że nie musi to być koniecznie niebieski, ale.ktory to nie wiem. U mnie to wygląda zupełnie inaczej niż w instrukcji czy u Cienie.

Ja ostatecznie kupiłem oryginalny moduł za 200 zł (nowy), uniwersalną wiązkę 13 pin, 13 przewodów (uwaga, wiele ma tylko 8 przewodów) koniecznie 2 m a nie jak większość 1,5 m bo nie starczy. Do tego wtyczkę audio z Volvo i połączyłem jedno z drugim na tulejki zaciskowe. Wszystko zadziałało od razu i od paru dni wożę się z platformą rowerową. Nie podłączałem tylko stałego plusa. Koszt całości z wysyłkami to 300 zł + programowanie.

To rozwiązanie ma jednak dwa spore minusy. Kupując wszystko oddzielnie musiałem kupić dodatkowo pasujący przepust uszczelniający z bagażnika (fi 40 mm). Znalezienie go proste nie było, ale sprawdził się ten:
HTL-40-10-TPE
https://www.tme.eu/en/details/htl-40...h-polymers-oy/

Druga sprawa to piny do wtyczek Volvo to pełen custom. Potrzebne jest tylko 8 i tyle jest w adapterze audio, ale trzeba je sobie wyjąć i włożyć w odpowiednie miejsca. Problemem jest to że trzeba uciąć przewody i je polączyć np wspomnianymi tulejkami, tylko że przewody audio mają na oko tylko 0,75 mm2 więc są za cienkie. Ja to tak zostawiłem ale niestety wyszedł z tego zonk. Prawdopodobnie problematyczne może być tylko ładowanie, chyba że ktoś ma zamiar ciągnąć jakąś przyczepę z bogatym oświetleniem 😁 W dziale mondeo czytałem że nie bawią się we wtyczki Volvo tylko używają wsuwki - pasują te 6,3 mm, ale wtedy trzeba całość zaizolować.
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem