View Single Post
Stary 06-05-2021, 17:21   #5
CrazyChazz
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: DW10C Kangurowanie silnika - analiza logów

Cześć,
Z przyśpieszaniem też w sumie u mnie nie ma szału. Szczerze, jak szukałem samochodu, jeździłem SMaxem, międzyliftem, silnik DW10 140 KM od kolegi i wydaje mi się że lepiej się zbierał.

EGR u mnie na bank jest szczelny, bo przy czyszczeniu jak wlewałem płyn od str. głowicy to nic nie popłynęło na drugą str. to na bank. Cięgno od klapki zamykającej na chłodnicę spalin również pracuje ok.
Za to kolektor w miejscu gdzie wchodzi rura od EGR dramat. Kupa czarnego, gęstego mułu, poza tym widać co się dzieje z rurką, zdjęcie niżej. Co się dało wyczyściłem.

Z moich podejrzanych zanim zacznę ruszać mechanikę:
- zawór do sterowania VGT + sprawdzenie podciśnienia- jutro przyjdzie oryginał Pierburg, zobaczymy czy coś zmieni
- czujnik 'Kopiowania turbiny'- u nas zamontowany na sztandze gruchy VGT, przekazuje położenie kierownicy do PCM. Grucha zespolona z czujnikiem, w poprzednich silnikach był wkręcany na śrubki.

Zrobię logi, ale dopiero w weekend, porównasz z tym co masz u siebie..
Czyściłeś u siebie EGR? Może go blokuje coś i zanim się zamknie upływa więcej czasu. Jak z DPF?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20210424_105605_Easy-Resize.com.jpg (45.7 KB, 121 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20210424_130744_Easy-Resize.com.jpg (47.9 KB, 115 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20210424_105609_Easy-Resize.com.jpg (47.4 KB, 119 wyświetleń)
CrazyChazz jest offline   Odpowiedź z Cytatem