Odp: DW10C Kangurowanie silnika - analiza logów
DPF po wypaleniu spada do 23% wypala się dość często nawet 3x na 500km (w tym 80% miasto), odnośnie gruszki turbo i czujnika kopiowania to jego działanie (płynność) możesz sprawdzić podłączając strzykawkę 100ml i obserwujesz napięcie czujnika w forscan.
U mnie cięgno turbo miało sporo korozji, czyściłem papierem 800 aby było gładkie, sama gruszką też nie świeci nowością ale to raczej nie ten kierunek bo nawet gdyby się przycinało to ciśnienie nie wzrośnie tak szybko jak auto podszarpuje. Cięgno gruszki nie ma w tym modelu żadnej regulacji, więc ta kwestia także odpada.
Odnośnie samej maksymalnej mocy a raczej jej braku to kupując auto sprzedawca podawał 163km, wczoraj sprawdzałem na forscan w parametrach konfiguracji mam 140KM a nie 163 wiem, że można to w prosty sposób zmienić ale skoro na 140KM nie lata jak trzeba to podkręcanie też jest bez sensu raczej.
Odnośnie EGR i jego ew. przycinania to nie bardzo rozumiem jak może do takiej sytuacji dość skoro cylinderek wysuwając się obraca wokół własnej osi, dodatkowo on ciągle pracuje zamykając/otwierając więc nie może się przecież obrosnąć nagarem na powierzchni tłoczka.
Czy u Ciebie też słychać dość wyraźnie turbinę we wnętrzu auta przy przyśpieszaniu w zakresie 1700-2300obr./min ?? mnie to zaczyna denerwować, kiedyś podobnie miałem w peugeocie zrobiłem turbo i ucichło... ale podobno w naszych obecnych modelach turbo jest nie do zdarcia a ja mam dopiero 170.000km. Chyba trochę wcześnie...
Ostatnio edytowane przez mdxmd ; 06-05-2021 o 23:05
|